29 Березня,
09:21

Губернатор Полтавщини просить передати «Полтаванафтогазгеологію» в управління ОДА

20 Листопада 2009 13:35   320
ads
У зв’язку із наказом міністра охорони навколишнього природного середовища про ліквідацію Дочірнього підприємства „Полтаванафтогазгеологія” НАК „Надра України”, голова Полтавської обласної державної адміністрації Валерій АСАДЧЕВ звернувся із листами до Президента України та Прем’єр-міністра з проханням передати це підприємство в оперативне управління Полтавській ОДА. Про це керівник області заявив журналістам у четвер, 19 листопада під час прес-конференції у агентстві „Новини України”.

„Полтавська обласна державна адміністрація готова хоч сьогодні взяти в повне оперативне управління це державне підприємство. І я вас запевняю: максимум через півроку це підприємство буде прибутковим, воно буде мати перспективи, і там не звільняти будуть людей, а навпаки набирати на роботу”, - заявив голова ОДА.

Такі прецеденти за словами Валерія АСАДЧЕВА в Україні вже були. Передача в оперативне управління не передбачає зміну форми власності. ОДА буде слідкувати за менеджментом підприємства, крім того домагатиметься через суд повернення Дочірньому підприємству „Полтаванафтогазгеологія” ліцензій на розвідку родовищ, які незаконно відібрали у підприємства, передавши їх приватним структурам...

„.Мені дуже хотілося б почути відповідь від Прем’єр-міністра і міністра з цього приводу”, - резюмував голова ОДА.

Водночас, Валерій АСАДЧЕВ нагадав, що він неодноразово порушував цю проблему перед Кабінетом міністрів, Прем’єр-міністром, профільним міністерством, Генпрокуратурою, РНБО.

„Якщо сьогодні хтось із вищого керівництва країни заявить, що вони не знають цього питання, то це буде лукавство”, - наголосив голова ОДА.

У разі негативної відповіді на пропозицію Полтавської облдержадміністрації з боку Уряду, ОДА все одно до останнього продовжуватиме відстоювати інтереси ДП „Полтаванафтогазгеологія”.

„Якщо відповідь буде ні – ми будемо стояти з колективом. Ми вважаємо, що ті акції протесту, до яких сьогодні вдався колектив – вони абсолютно адекватні тим не правовим діям, які вчиняються по відношенню до нього. Тобто наша позиція сьогодні абсолютно на боці колективу... Це тисячі людей. Це трударі і їх треба підтримувати”, - наголосив керівник області.

Нагадаємо, 12 листопада 2009 року міністр охорони навколишнього природного середовища України Георгій ФІЛІПЧУК своїм наказом зобов’язав ліквідувати ДП „Полтаванафтогазгеологія”, у зв’язку із його неприбутковою діяльністю та відсутністю перспектив розвитку.

За словами Валерія АСАДЧЕВА, ДП „Полтаванафтогазгеологія” протягом багатьох десятиліть було провідним у сфері пошуку та розвідки запасів нафти і газу. Тут працює фаховий колектив, який протягом усього часу демонстрував прибутковий результат. Проблеми ж підприємства розпочалися більше року тому, коли ДП „Полтаванафтогазгеологію” було введено до складу НАК „Надра України”, яке мало координувати роботу всіх підприємств галузі, перш за все державної форми власності.

„А як потім з’ясувалося, це було зроблено для зовсім іншої мети. НАК „Надра України” спочатку перебрав незаконним чином ліцензії, потім ці ліцензії були взагалі розподілені в невідомий спосіб. І наскільки нам відомо, сьогодні вони здебільшого знаходяться у користуванні не державного сектору, а приватного. А велике державне підприємство залишилося без можливості ведення своєї виробничої діяльності”, - зазначив Валерій АСАДЧЕВ.

У результаті, не маючи можливості заробляти, на підприємстві почалися накопичуватися борги. Так борг із заробітної платні за рік виріс до двох мільйонів гривень. Але замість того, аби терміново виправляти ситуацію, профільне міністерство вирішило взагалі знищити провідне підприємство у сфері розвідки нафти і газу. Таке рішення на думку представників Полтавської ОДА є не тільки безпідставним, але й злочинним.

„Не може держава себе так вести, щоб знищувати своє державне підприємство і в умовах кризи тисячі людей відправляти на вулицю. Так вести себе ніхто не має права... Значить якщо це державне підприємство, яке багато десятиліть мало перспективу розвитку і було прибутковим, і таким (збитковим і безперспективним – прим.) стало тільки при цьому міністрі, що він і підтверджує своїм власним підписом, то я так думаю, що він після цього має подати у відставку, якщо ми говоримо хоч про якусь відповідальність у цій країні”.

Крім того, ліквідація одного із провідних підприємств у сфері розвідки нафти і газу ставить під загрозу існування суміжної галузі нафтогазовидобування.

„Ми чудово розуміємо, що без розвідки нафтогазовидобувна галузь практично не можлива для існування”, - наголосив керівник ОДА.

На запитання журналістів, кому вигідні такі дії, Валерій АСАДЧЕВ відповів „тим, хто сьогодні банкрутує в цілому по країні”.

„Давайте задамо собі питання: а хто був зацікавлений в тому, щоб підписати таку угоду із Росією по газу. Хто був у цьому зацікавлений? Ми хіба сьогодні не бачимо, що це відверта зрада національним інтересам? Треба назвати речі своїми іменами. Як може людина підписати угоду на поставку газу в обсягах, які Україні абсолютно не потрібні? Та ще взяти і покласти санкції на країну за те, що ми не будемо це купувати. Причому людина, яке все своє життя займається газом. Вона що, не знає балансу газу? Прекрасно знає! Значить це було зроблено свідомо. Потім, де адекватне зобов’язання російської сторони перекачати 110-120 мільярдів (кубометрів газу – прим.) через нашу трубу? Не має такого зобов’язання! Так хто зацікавлений? Ті, хто зацікавлений сьогодні здати інтереси української держави! Це продовження теми. Тільки те було пов’язане із українською газотранспортною системою, а це пов’язано із власним видобутком газу”, - підсумував голова Полтавської облдержадміністрації.
Прес-служба Полтавської обласної державної адміністрації
Рекомендуем почитать
07 Листопада 12:10,   1218
У Полтавській області за добу зареєстровано 101 повідомлення стосовно злочинних посягань.
05 Січня 14:13,   877
За прогнозами Укргідрометцентру, через переміщення активного циклону з Чорного моря на Україну – 6-8 січня 2017-го у Полтавській області очікується: сильні снігопади (зі сніг ...
03 Січня 15:16,   1097
За прогнозами Укргідрометцентру, 6-го та 7-го січня через вторгненняя арктичного повітря очікується різке пониження температури: вночі – 13-19° морозу, місцями до – ...
14 Липня 11:47,   768
На фоне общего падения результатов в машиностроительной отрасли Украины, им удалось не только сохранить прошлогодние показатели, но и значительно их приумножить. ...
08 Липня 07:57,   1161
На базі ПДАА відбувся круглий стіл за участю представників бельгійської делегації, викладачів, магістрів, студентів академії.
24 Лютого 15:30,   842
Враховуючи значне збільшення пасажиропотоку у святкові Великодні та поминальні дні, для задоволення потреб населення у безпечному та якісному транспортному обслуговуванні, буде орг ...
20 Січня 15:00,   771
Конфліктами між керівниками та підлеглими у колективах сьогодні мало кого здивуєш. І якщо для керівника, щоб відстояти свою «точку зору», аргументів існує, як кажуть, х ...
03 Серпня 13:13,   1335
Дуже багато полтавців знають архітектора Валерія Трегубова. За його проектами споруджені шість православних церков, зокрема Покровська церква та церква Пантелеймона Цілителя в По ...
17 Липня 16:45,   1080
На центральному кладовищі міста урочисто відкрили пам’ятник Анатолію Кукобі – полтавському міському голові 1990-2006 рр., народному депутату ІV і V скликань, почесному  ...
22 Червня 14:54,   1082
У день 71-ї річниці початку Великої Вітчизняної війни представники Об’єднаної опозиції «За Батьківщину» взяли участь в Молитві пам’яті, а також поклали кв ...
Все новости раздела →
разместить рекламу
разместить рекламу
разместить рекламу

Використання матеріалів сайту дозволяється за умови обов'язкового вказівки активного, не закритого для індексації пошуковими системами, не скриптового гіперпосилання на сайт Полтава-Інфо - Poltava.Info, для друкованих видань - з формулюванням "за матеріалами сайту Poltava.Info".

Увага! Копіювання інформації із розділів Афіша Полтави, Заклади HoReCa, Здоров'я та краса, Каталог підприємств заборонене у будь-якому вигляді!

Адміністрація сайту Полтава-Інфо не завжди поділяє думку авторів статей і не несе відповідальності за зміст інформації, яка розміщується відвідувачами ресурсу.

© 2004-2024 "Полтава-Інфо" інформаційний сайт
Про нас
|
Розміщення реклами
|
Контакти
|
Зворотній зв'язок