28 Березня,
15:14

Прокуратура вкотре оскаржила вирок щодо колишнього начальника Управління в справах захисту прав споживачів у Полтавській області

25 Лютого 2016 09:35   651
Прокуратура Полтавщини оскаржила вирок апеляційного суду області, яким в останніх числах 2015 року було частково задоволено апеляційну скаргу прокурора. Про це повідомила прес-служба установи.

Як повідомив в. о. начальника відділу підтримання державного обвинувачення в суді прокуратури області Валерій Расюк, 29 грудня минулого року апеляційний суд скасував вирок Октябрського районного суду Полтави від 30 липня 2013 року в частині засудження колишнього начальника Управління в справах захисту прав споживачів в області (на час ухвалення нового вироку – провідного спеціаліста Інспекції з питань захисту прав споживачів в області) за ч. 1 ст. 365 КК України і засудив вищезгадану особу за ч. 2 ст. 368 КК України на 5 років позбавлення волі з позбавленням права займати посади, пов’язані з виконанням функцій представника влади, строком на 2 роки та на підставі ст. 75 КК України звільнив від основного покарання на 2 роки. Проте прокуратура не погодилась із цим рішенням.

«У касаційній скарзі прокуратура просить Судову палату у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ скасувати вирок апеляційного суду області від 29 грудня 2015 року, у зв’язку з істотними порушеннями вимог кримінально-процесуального закону, невідповідністю призначеного покарання тяжкості злочину унаслідок м’якості та направити кримінальну справу (в редакції КПК України 1960 р.) на новий апеляційний розгляд», - розповів прокурор.

Нагадаємо, у 2010 році слідчим відділом прокуратури області жінка, котра обіймала посаду начальника Управління у справах захисту прав споживачів у Полтавській області, обвинувачувалась у вимаганні та отриманні хабарів від підпорядкованих працівників за залишення їх на посадах та від двох підприємців за зменшення сум адміністративних санкцій, не проведення перевірок їх підприємницької діяльності.


У квітні 2012 та липні 2013 років Октябрським районним судом Полтави постановлялись вироки за ч. 1 ст. 365 КК України, за якими чиновниця двічі визнавалась винною у перевищенні службових повноважень, а саме: у зменшенні на користь одного з підприємців сум штрафів, накладених за порушення законодавства про захист прав споживачів на членів його родини, що давало змогу застосувати акт амністії та взагалі звільнити засуджену від покарання. За іншими епізодами справи підсудна визнавалась невинуватою у зв’язку із частковою відмовою та зміною показань свідками.

Оскаржені як прокуратурою (із мотивів необхідності кваліфікації дій чиновниці за більш тяжкою статтею, а саме: ч. 2 ст. 368 КК України та призначення більш суворого покарання, у тому числі додаткового у виді позбавлення права обіймати посади, пов’язані з виконанням функцій представника влади), так і засудженою (з мотивів не доведення її винуватості) вищезгадані вироки місцевого суду двічі залишались без зміни апеляційним судом області.

Натомість у 2012 та 2014 роках за ініціативою прокуратури судові рішення двічі переглядались у касаційному порядку, востаннє – з призначенням нового апеляційного розгляду.

Виконуючи вказівки суду касаційної інстанції, колегія суддів апеляційного суду області з лютого по грудень 2015 року фактично повністю дослідила зібрані по справі письмові докази, повторно допитала ряд свідків. Прокуратура області при виконанні доручень суду відшукала додаткові докази, що підтверджували версію про надання чиновниці її підлеглими хабарів за рахунок виплачених їм премій, а також здійснила заходи щодо встановлення місця перебування свідків, які не з’являлись у судові засідання.

Підсумок часткового судового слідства був підведений у оголошеному апеляційним судом 29 грудня 2015 року новому вироку, за яким дії вищезгаданої чиновниці, пов’язані з отриманням у січні 2011 року 3 тис. грн. хабара від одного з підприємців, кваліфіковані за ч. 2 ст. 368 КК України з призначенням вищезгаданого покарання. Проте неповнота, на думку прокуратури, виконання судом апеляційної інстанції вказівок суду вищої інстанції, відсутність обґрунтованих спростувань доводів апеляційної скарги прокурора про доведеність винуватості особи у вчиненні ще 6 епізодів отримання хабарів від підпорядкованих працівників при перебуванні на посаді начальника управління на загальну суму 17 тис. грн., відмова у застосуванні покарання у виді позбавлення рангу державної служби стали причинами внесення касаційної скарги.

Таким чином, вже кілька років поспіль прокуратура наполегливо відстоює свою позицію в судах у даній справі.
Прокуратура Полтавської області
Рекомендуем почитать
15 Грудня 16:38,   1670
У жителя одного із сіл району поліцейськими виявлено й вилучено згортки з подрібненими висушеними рослинами, схожими на коноплі.
12 Грудня 15:17,   1888
Близько доби знадобилось працівникам відділення поліції № 1 Полтави, щоб встановити особу чоловіка, який до смерті побив п’ятдесятивосьмирічного знайомого в одному із закинут ...
11 Грудня 13:23,   1099
Ввечері надійшло повідомлення, що у Лубнах зловмисник напав на будинок, поранивши товариша господаря ножем, але не вирвався з рук потерпілих.
07 Грудня 12:35,   797
До Гребінківського відділу поліції звернувся 45-річний мешканець одного із сіл району.
07 Грудня 08:44,   1093
З письмовою заявою до Гадяцької поліції звернувся місцевий двадцятирічний житель, який поінформував, що під час відпочинку в одному з кафе міста, з його власної куртки, невідомим в ...
06 Грудня 13:27,   942
Повідомлення про пограбування надійшло до поліції від 36-річної мешканки Лубен.
06 Грудня 11:31,   844
До Гадяцького відділу поліції звернувся 70-річний житель одного із сіл району, який повідомив, що вночі невідома особа проникла до його сарайного приміщення та скоїла крадіжку вело ...
05 Грудня 16:57,   1485
Біля села Щербаки Кременчуцького району на річці Псел рейдова група водної поліції й інспектори відділу рибоохоронного патруля викрили факт незаконного рибного промислу. ...
05 Грудня 14:41,   1335
Повідомлення про пограбування надійшло до чергової частини Оржицького відділення поліції від жительки села Онішки Оржицького району.
05 Грудня 09:39,   1142
Співробітниками кіберполіції разом зі слідчими облполіції та прокуратурою області викрито та затримано групу шахраїв, які, використовуючи телефони та електронно-обчислювальну техні ...
Все новости раздела →
разместить рекламу
разместить рекламу
разместить рекламу

Використання матеріалів сайту дозволяється за умови обов'язкового вказівки активного, не закритого для індексації пошуковими системами, не скриптового гіперпосилання на сайт Полтава-Інфо - Poltava.Info, для друкованих видань - з формулюванням "за матеріалами сайту Poltava.Info".

Увага! Копіювання інформації із розділів Афіша Полтави, Заклади HoReCa, Здоров'я та краса, Каталог підприємств заборонене у будь-якому вигляді!

Адміністрація сайту Полтава-Інфо не завжди поділяє думку авторів статей і не несе відповідальності за зміст інформації, яка розміщується відвідувачами ресурсу.

© 2004-2024 "Полтава-Інфо" інформаційний сайт
Про нас
|
Розміщення реклами
|
Контакти
|
Зворотній зв'язок