19 Березня,
05:48

Інформація для полтавців - як захистити гроші під час зняття готівки в банкоматі (відео)

24 Лютого 2017 11:01   808
Одним із поширених видів шахрайства у банкоматній мережі, у результаті якого українці продовжують втрачати кошти, є скімінг. За допомогою встановлення стороннього обладнання на банкомат (в області картоприймача) зловмисники копіюють інформацію з магнітної смуги платіжної картки законного власника, щоб потім виготовити її "клон" та використати для зняття коштів з рахунку постраждалого. 

За даними міжбанківської системи обміну інформацією про платіжне шахрайство "Exchange-Online", протягом 2016 року фахівці виявили в Україні 71 такий скімінговий пристрій. Тільки за день один такий злочинний пристрій може записати дані сотень платіжних карток громадян.

Проте, для здійснення своєї кінцевої мети – отримання доступу до грошей, шахраєві необхідно також заволодіти ПІН-кодом власника картки. Найчастіше злодії отримують інформацію про ПІН-код скомпрометованої картки шляхом встановлення на банкомат прихованої мініатюрної відеокамери, що записує дії користувача під час введення ПІН-коду.

У рамках Національної програми сприяння безпеці електронних платежів та карткових розрахунків Safe Card, експертами Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЄМА, створена анімована інфографіка (відео), що інформує громадян про ознаки скімінгу та ефективні способи захисту від цього виду банкоматного шахрайства.

Ключове правило безпеки при використанні банкомату – вводити ПІН-код тільки під "прикриттям", адже це найбажаніша "здобич" для платіжного шахрая. При введенні ПІН-коду завжди необхідно бути пильним, прикривати ПІН-клавіатуру рукою, портмоне або будь-яким іншим предметом.

Також, аби не стати жертвою скімінгу, eксперти рекомендують:
  • Завжди порівнювати зовнішній вигляд банкомату з тим, який зображений на його екранній заставці. Особливо уважно необхідно роздивитися картоприймач, щоб він чітко відповідав зображеному на фото.
  • Перевіряти, як входить платіжна картка до картоприймача. Якщо вона буде входити із зусиллям, такий банкомат використовувати не можна.
  • Регулярно змінювати ПІН-код до картки. Наприклад, раз на три місяці.
  • Встановлювати індивідуальні ліміти на зняття готівки з картки. Це можна зробити за кілька хвилин, зателефонувавши до контакт-центру свого банку або скориставшись послугами Інтернет-банкінгу.
У разі виявлення будь-яких ознак шахрайства та щонайменшої підозри, що під час користування банкоматом дані картки могли бути викрадені, необхідно негайно:
  • заблокувати платіжну картку та змінити її ПІН-код;
  • звернутися до банку, номер якого вказаний на банкоматі, або за номером, вказаним на зворотній стороні картки та слідувати рекомендаціям співробітника банку.


 
  
Рекомендуем почитать
15 Грудня 16:38,   1668
У жителя одного із сіл району поліцейськими виявлено й вилучено згортки з подрібненими висушеними рослинами, схожими на коноплі.
12 Грудня 15:17,   1886
Близько доби знадобилось працівникам відділення поліції № 1 Полтави, щоб встановити особу чоловіка, який до смерті побив п’ятдесятивосьмирічного знайомого в одному із закинут ...
11 Грудня 13:23,   1098
Ввечері надійшло повідомлення, що у Лубнах зловмисник напав на будинок, поранивши товариша господаря ножем, але не вирвався з рук потерпілих.
07 Грудня 12:35,   795
До Гребінківського відділу поліції звернувся 45-річний мешканець одного із сіл району.
07 Грудня 08:44,   1090
З письмовою заявою до Гадяцької поліції звернувся місцевий двадцятирічний житель, який поінформував, що під час відпочинку в одному з кафе міста, з його власної куртки, невідомим в ...
06 Грудня 13:27,   939
Повідомлення про пограбування надійшло до поліції від 36-річної мешканки Лубен.
06 Грудня 11:31,   838
До Гадяцького відділу поліції звернувся 70-річний житель одного із сіл району, який повідомив, що вночі невідома особа проникла до його сарайного приміщення та скоїла крадіжку вело ...
05 Грудня 16:57,   1482
Біля села Щербаки Кременчуцького району на річці Псел рейдова група водної поліції й інспектори відділу рибоохоронного патруля викрили факт незаконного рибного промислу. ...
05 Грудня 14:41,   1332
Повідомлення про пограбування надійшло до чергової частини Оржицького відділення поліції від жительки села Онішки Оржицького району.
05 Грудня 09:39,   1139
Співробітниками кіберполіції разом зі слідчими облполіції та прокуратурою області викрито та затримано групу шахраїв, які, використовуючи телефони та електронно-обчислювальну техні ...
Все новости раздела →
разместить рекламу
разместить рекламу
разместить рекламу

Використання матеріалів сайту дозволяється за умови обов'язкового вказівки активного, не закритого для індексації пошуковими системами, не скриптового гіперпосилання на сайт Полтава-Інфо - Poltava.Info, для друкованих видань - з формулюванням "за матеріалами сайту Poltava.Info".

Увага! Копіювання інформації із розділів Афіша Полтави, Заклади HoReCa, Здоров'я та краса, Каталог підприємств заборонене у будь-якому вигляді!

Адміністрація сайту Полтава-Інфо не завжди поділяє думку авторів статей і не несе відповідальності за зміст інформації, яка розміщується відвідувачами ресурсу.

© 2004-2024 "Полтава-Інфо" інформаційний сайт
Про нас
|
Розміщення реклами
|
Контакти
|
Зворотній зв'язок