Вхід | Реєстрація

У пошуках чорної кішки

«Дуже важко шукати чорну кішку у темній кімнаті, особливо, коли її там немає». Цей загальновідомий вислів, який став ледве не банальним, приписують китайському філософу Конфуцію. Він сказав цю фразу задовго до народження Ісуса Христа. Але, як і будь-яка справжня мудрість, афоризм про пошуки кішки залишається актуальним і зараз.

Згадати Конфуція і його крилатий вираз примусили події які почали розгортатися після виходу в світ минулого номера «ЕХО». А конкретніше — редакційної статі під назвою «А діти ж не винні». Стаття викликала певний резонанс. І, як завжди це буває під час полеміки, одні люди вважають, що автор правий, інші — що безпідставно спаплюжив достойних і шанованих громадян. Є в цьому розвитку ситуації як негативні, так і позитивні моменти. Перших — менше, тому почнемо з них.

Як виявилось, частина читачів так і не зрозуміла сенсу статті. Тому повторю головну ідею ще раз. Якщо ви хочете знайти чорну кішку у темній кімнаті — увімкніть світло. Хочете побороти корупцію і побори у навчальних закладах, у всіх, без винятку — будь то школи чи дитсадки — розкажіть про це, не боячись наслідків. Або зробіть ще щось. Дійте, вибір завжди є. Одна знайома розповіла про вибір, який вона зробила. Ця жінка принципово не здає кошти на пластикові вікна, лінолеум, ремонти дахів та фітобари в школах. І ось в один не надто прекрасний момент вона побачила, що її дитину утискають. Точніше — свідомо і нахабно занижують оцінки. Жінка без крику і сліз перевела свого малюка на навчання в іншу школу. І, за її словами, прекрасно себе почуває. Прекрасно почуває себе і дитина.

Тепер про позитив. Автору статті довелось зустрітися із групою розгніваних батьків і директором однієї із шкіл району. Хоча в статті не був названий жоден заклад, жодне прізвище, люди вирішили, що занадто прозорі натяки вказують на конкретну школу. Спочатку розмова велась на дещо підвищених тонах, потім сторони порозумілись. Мені, як автору натяків, що не підтверджені розповідями неанонімних свідків чи документами, довелось вибачитися. Визнаю це і роблю ще раз — публічно. Так, вчинив непрофесійно. Адже є презумпція невинуватості. Не спіймав на гарячому, не довів вину — не звинувачуй. Що ж, вік живи — вік учись. І ця наука — однозначний позитив.

Далі позитиву ще більше. Директор школи і батьки визнали, що будь-які пожертвування у школі є виключно добровільними. Жоден класний керівник, жоден завуч не має права вимагати грошей на пластикові вікна, фітобари, лінолеум та двері. Також було заявлено, що педагоги виступають категорично проти подарунків від батьків. Вони навіть квіти інколи відмовляються приймати. Адже збір коштів на подарунки вчителям — це корупція, це порушення закону.

…Чорна кішка не знайдена. Але якщо вона там, у темній кімнаті, є, то рано чи пізно знайдеться. Світло хтось увімкне. Або кішка нявкне.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 травня 2012, 10:13 | Кобеляки | Редакційна
1. Микола Гузченко / 12 травня 2012, 09:25
Хочете побороти корупцію і побори у навчальних закладах, у всіх, без винятку — будь то школи чи дитсадки — розкажіть про це, не боячись наслідків.

Це той випадок, коли ситий голодного не розуміє. Приказка не конфуцієвого авторства, але теж нічого.
В Кобеляках редактор газети, головний лікар, голова міськради, начальник міліції і т.д. мають досить високий соціальний статус, і тому коли вони заявлять про своє небажання платити внески - це одне діло, а коли це робить сіряк - зовсім інше. Люди тому й ідуть в газету, щоб це зробив, по-перше, хтось авторитетний, а по-друге, хтось нейтральний. Щоб підняття теми не було пов’язане з конкретною дитиною.
У нас для різних людей різні наслідки, тому один їх боїться, а інший - ні.
2. koriolan / 12 травня 2012, 10:09
Классическая маниловщина. Ганс Христиан Филоненко.
Борьба народа с коррупцией - это битва волн с волнорезом.
Нужна воля вождя. Но таких пока нет. Великая французская революция в первую очередь стала Великой, потому, что ее лидера народ называл Неподкупным.
Представляю картину - Л.Берия докладывает И.Сталину: "Во второй школе Кобеляк учителя намекают на подарок к дню рождения..."
План лесозаготовок следующего месяца будет досрочно выполнен благодаря героическому труду всего педагогического коллектива школы, начальников народного образования района и области.
3. Любов / 12 травня 2012, 11:27
2. koriolan пише:
«Представляю картину - Л.Берия докладывает И.Сталину: "Во второй школе Кобеляк учителя намекают на подарок к дню рождения..." »

Як можна ставити в приклад тиранів? Ви б ще Гітлера згадали.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації