Вхід | Реєстрація

Шлюбні контракти в Кобеляках не складають

Шлюбні контракти в Кобеляках не складають

У четвер на черговій раді ветеранів говорили про навчання та реєстрацію шлюбів.

Цього разу до зали засідань міської ради запросили директора Кобеляцького професійного аграрного ліцею Бориса Чичку та начальника Кобеляцького відділу ДРАЦС Ірину Бутко.

Першим до трибуни вийшов Борис Чичка. Спочатку він провів невеликий екскурс в історію створення ліцею. Зокрема, наголосив, що наступного року Кобеляцький професійний аграрний ліцей святкуватиме ювілей — 60 років. Також він розповів, що спеціальності в навчальному закладі різноманітні. Найменш популярною є тракторист сільськогосподарського виробництва. Досить поширеними є спеціальності: бухгалтер та оператор комп’ютерного набору, кухар-кондитер та кухар-пекар. Навчання в професійному ліцеї безкоштовне. Також учні, незалежно від успішності, отримують стипендію в 270 гривень.

— Раніше ми могли впливати на успішність та відвідування фінансово, але тепер стипендія для всіх однакова, — каже Борис Борисович.

У навчальному закладі навчаються 354 учні, а це — 16 груп.

— Діти мають можливість харчуватися в їдальні аграрного ліцею. За одноразове харчування вони сплачують 50 гривень на місяць. За трьохразове — 100. Харчування відбувається за рахунок власного виробництва. Ми маємо власну свиноферму. Діти кожного дня вживають м’ясні страви. Плануємо цього року розвести поголів’я овець. Необхідні умови для догляду за цією твариною є. Також ми маємо 226 гектарів орної землі. На цих землях діти мають можливість здобувати практичні навички роботи. На жаль, на базі ліцею немає трактора чи комбайна молодше 30 років. А самостійно придбати таку дорогу техніку ми не в змозі, — каже Борис Чичка.

Також він розповів, що великі зусилля були спрямовані на ремонт покрівлі гуртожитку, яка не ремонтувалася протягом тридцяти років.

— Раніше покрівля дуже протікала. Іноді, дощова вода з п’ятого поверху дотікала аж до першого. Тому умови для проживання там були несприятливі. Та цього року нам вдалося отримати 300 тисяч гривень на ремонт покрівлі. І зараз нам потрібно створити гарні умови для проживання на всіх поверхах. Також поетапно ми проводимо капітальний ремонт усіх навчальних корпусів, — каже директор професійного ліцею.
Окрім навчання, учні мають змогу розвиватися і творчо, і спортивно.

— Наші діти — постійні учасники оглядів художньої самодіяльності. А двері до спортзалу ніколи не закриваються, — підсумував Борис Чичка.

Наступною до слова запросили Ірину Бутко. За її словами, високосний рік кобелячани прожили благополучно. Кількість бажаючих одружитися була не меншою, ніж зазвичай.

За словами Ірини Андріївни, минулого року виявили бажання одружитися 210 пар. До речі, серед них були п’ять пар, які не досягли шлюбного віку. Були зареєстровані і люди досить поважного віку: нареченому 60 років, а нареченій — 70. Одружили і пару з досить великою різницею у віці: чоловіку 53 роки, а його дружині — 23.

Загалом, у Кобеляках реєструють не лише місцевих, а й жителів із інших областей.

— Новий 2013 рік розпочався з реєстрації народжень. І це вперше в моїй практиці. Зазвичай, новий рік ми розпочинаємо з реєстрації смертей. У перші дні нового року, 2 січня, зареєструвати своїх новонароджених діток до нас звернулися аж чотири пари, — каже Ірина Андріївна.

За 2012 рік народилося 232 дівчинки та 214 хлопчиків. Що стосується імен новонароджених, то, за словами Ірини Бутко, досить багато діток називають запозиченими, незвичними, навіть вигаданими іменами. Для прикладу, зараз у районі підростають дівчатка з такими іменами як Ніколета, Ріана, Асія та Аміна. А хлопчики — Тимур, Захар, Святослав та Марат.

Проте, найпоширенішим серед дівчаток іменем є Софія, Анна та Анастасія. А серед хлопчиків — Олександр, Артем, Дмитро та Іван.

У Ірини Андріївни поцікавились, чи були в районі такі випадки, коли пари складали шлюбні контракти. Та вона відповіла, що в її практиці такого не було.

— Така пара повинна йти до нотаріуса і складати контракт, який вступає в силу лише після реєстрації шлюбу, — відповіла Ірина Бутко.

Насамкінець свого виступу вона запросила всіх присутніх до зали, де відбуваються шлюбні урочисті церемонії.

— Запрошую вас проводити ювілейні весілля. Для цього в нас створені всі умови. Вам і вашим дітям буде гарна пам’ять, — підсумувала Ірина Андріївна.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 березня 2013, 14:48 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації