Вхід | Реєстрація

Об’єднаємось у питанні порятунку Кобелячка

Звернення членів ініціативної групи з урятування річки Кобелячок до жителів міста й району.

Шановні земляки! Звернутися до вас через газету змусили публікації про розчищення річки Кобелячок, які останнім часом стали з’являтися на сторінках місцевих ЗМІ. Звісно, кожна людина має право висловити свою думку, але вона повинна бути компетентна, аргументована, правдива. Що ж до згаданих публікацій, то одні дивують (з першого слова стає зрозуміло, що автор узагалі не орієнтується у ситуації), інші — обурюють (звинувачують у злочинах, яких зовсім не було).

Відразу зазначимо, що немає жодної підстави звинувачувати нас, членів ініціативної групи, обраної на сходці в 2012 році, і нагадаємо реальний стан справ щодо проведення робіт із розчищення річки. Не будемо зачіпати справи, які були до 2013 року, а розставимо всі крапки над «і» в останніх подіях.

У вересні 2012 року обласна рада виділила з фонду охорони навколишнього природного середовища кошти в сумі 290 тисяч гривень на продовження робіт із розчищення, розширення та благоустрою річки Кобелячок на ділянці від Бабенкової ями до Кременчуцького мосту. До речі, ці кошти мають цільове призначення і використати їх на будівництво дитсадків, доріг та ін., як пропонують деякі автори, не можна. Більше того, їх розпорядником є управління з питань надзвичайних ситуацій та в справах захисту населення від Чорнобильської катастрофи.

Перший транш у сумі 87 тисяч гривень (30 %) надійшов на рахунок виконавця робіт, ТОВ «Промхімбуд» (Кременчук), у грудні. Роботи розпочались у січні екскаватором типу драглайн. Тепер ми вже знаємо, що ця техніка ефективна на вузьких руслах: довжина стріли 12 метрів, а проектна ширина розчищення — 15 м, глибина — 2 м. Це значить, що якісно виконати роботи драглайн не зможе, особливо на розширених плесах.

От і виникло питання: як далі проводити роботи, оскільки річка, особливо у Бабенковій ямі, розширюється і якщо з неї не вийняти увесь мул, русло знову замулиться. Вихід із ситуації є. У одного з підприємців є «плаваючий екскаватор», який може якісно виконати роботи, але не може це зробити, оскільки тендер виграло уже згадане ТОВ «Промхімбуд». Для того, щоб замінити підрядника, треба проводити новий тендер, що займе багато часу. Отож, потрібні додаткові гроші для оплати роботи іншої техніки, а заодно й пересвідчитись у тому, що «плаваючий екскаватор» може їх якісно і швидко виконати.

Ми звертаємось до всіх, хто виріс на річці Кобелячок, до всіх, кому не байдужа її доля, до всіх, хто мріє, щоб діти й онуки набирались сил і здоров’я на мальовничих берегах: і купались, і ловили рибу, і просто відпочивали… Згадайте, українці в усі часи важливі справи вирішували толокою. Нині настав такий час для кобелячан: давайте об’єднаємось морально й матеріально й зробимо важливу справу для нинішніх і наступних поколінь. Щоб виконати роботи в місці розширення річки, необхідно приблизно 60 тисяч гривень. Сума посильна, якщо не буде байдужих, а буде вболівання та підтримка в силу своїх фінансових можливостей. До того ж і зволікати не можна: роботи слід виконати до початку нересту риби.

А щоб земляки були впевнені в тому, що гроші будуть використані за призначенням, пропонуємо такий порядок:

— гроші будуть збирати члени ініціативної групи, які інформацію про здавачів вноситимуть до відомостей із печаткою «Благодійного фонду»;

— гроші можна передати через редакції місцевих ЗМІ — «Колос» і «Ехо». Інформація про хід збору коштів та їх використання теж буде оприлюднюватись на сторінках газет.

Роботи зі збору коштів розпочались. Прохаємо кобелячан приєднатись до акції з урятування Кобелячка, бо ж у єдності наша сила.


Автор: Члени ініціативної групи: Юрій СРІБНИЙ, Віктор ФЕСЮРА, Гарольд ТУРЧЕНКО, Віктор САВЕНКО, Борис ПОПРУГА, Микола ЗІНЧЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 березня 2013, 11:24 | Кобеляки | Суспільство


1. Бувалий / 26 березня 2013, 16:03
Якщо старий підрядчик з вини технічних чи інших причин сам не взмозі виконати договорних зобов*язань, і з ним так не хочеться розривати договір, то можна знайти ще одного підрядчика, з яким тепер уже генпідрядчик складе договір субпідряду. Замовник тільки бере участь у переоформленні договору, а фінансові взаєморозрахунки між ген- і субпідрядчиком лежать виключно у їх компетенції. При даних "гігантських" обсягах робіт такому ж "солідному" підрядчику соромно шукати субпідрядчика з причини короткої стріли екскаватора. Та і гроші, які вже були так близько, не хочеться комусь віддати. От і виник план розвести народ на ті недосяжні для чиєїсь короткої стріли 60 тис., які можна й віддати (з відкатом, звичайно) якомусь "плаваючому" знайомому підприємцю. Вийде так, що так зване "розширення на 60 тис. грн." буде проплачено двічі, обом підрядчикам окремо. Сумнівна ідея, сумнівна схема, але реальний результат для Срібного: дармові гроші, імідж "благодійника і рятівника Кобелячка і не тільки..." От тільки на всю "ініціативну групу" не вистачить. Проте початок покладено, фонд є, можна просити і просити...
2. водій / 27 березня 2013, 09:39
Якщо хтось розуміє ситуацію краще мене, поясніть будьте добрі наступне:
довжина стріли 12 метрів, а проектна ширина розчищення — 15 м, глибина — 2 м. Це значить, що якісно виконати роботи драглайн не зможе, особливо на розширених плесах.
А раніше мозги де були? Цифри котрі у цитаті, до складання договору, вони що були невідомими? Ви не знали яка довжина стріли, і яка ширина річки по всьому участку? Якщо вірити що це не басня а справжня лажа чиєїсь "думи", то і платити повинен той, хто "надумав", коли заключав договір. Це його (їх) помилка, і його проблема.

Це якщо вірити, що це справді випадкова помилка. Але я у це не вірю: "Ой.... ми тут протріщали такий нюанс... пробачте нас, дайте нам ще грошиків, адже тепер ми знаємо...".

А якщо навіть напитися вдосталь щоб у все це повірити, що "васі та колі" справді хватило ідіотизму продуплили явне, то де гарантія що так само вони не продуплять гроші зібрані людьми? У те, що суттєву їх частину не не продуплять на рахунки своїх пластикових карток, я вірю в рази більше і охоче.

Тепер ми вже знаємо...
Ну значит тепер, витягуйте своє лаве, і платіть за своє "тепер" самі. Бо якби мені хтось оплачував усі помилки, обіцяю, що перепробував би помилятися в усьому, в тому числі самому спокусливому.

А тепер, давайте для експерименту викинемо зайві рядки для замилювання очей, залишимо лише ті що по суті, і поглянемо що вийде:
.........Тепер ми вже знаємо, що ця техніка ефективна на вузьких руслах: довжина стріли 12 метрів, а проектна ширина розчищення — 15 м, глибина — 2 м. Це значить, що якісно виконати роботи драглайн не зможе........Вихід із ситуації є. У одного з підприємців є «плаваючий екскаватор» ........Отож, потрібні додаткові гроші
Суційльний сценарій, прихований "між мильними рядками". Хтось не згоден?
3. Бувалий / 27 березня 2013, 10:21
2. водій пише:
«Суційльний сценарій, прихований "між мильними рядками". Хтось не згоден?»

Перший раз вони спробували зібрати гроші, щоб не забрали цей "короткорукий" екскаватор. Мабуть, не вдалось. Тепер нова версія. А ціль -- та ж сама. Далі буде ще і ще... А там не за горами і вибори мера, а ми такі красиві і за все переживаємо -- тож виберіть нас.
А з цього розчищення толку не буде. Вириють довгий ставок, а заповнювати його нічим буде. Хіба що "Царичанською"...
4. New York / 27 березня 2013, 12:20
Водій, пять балів!
Вся стаття дійсно зводиться до тих речень, що ти витяг.
а заодно й пересвідчитись у тому, що «плаваючий екскаватор» може їх якісно і швидко виконати

Рєбята, "пересвідчуватись" треба спочатку, а не заодно. Бо потім Ctrl+Z не нажмеш, і бабки знову проїбуться.

Змінено 27.03.2013, 12:21
5. Бригадір / 27 березня 2013, 15:58
А з цього розчищення толку не буде. Вириють довгий ставок, а заповнювати його нічим буде. Хіба що "Царичанською"...
Да це так, Срібний скіки дамб настрояв по за містом, ставків наробив, а річку вирішив копати. Все дуже просто грошей рішив заробити. На мій не досвідчений погляд потрібно зробити так: на старом "ведмедівськом" мосту насипати дамбу з перепускной системой, а зверху постилити нормальну дорогу. Це за один прийом вб*є двох зайців, ми позбудимось проблеми старого, гнилого мосту, і отримаєм наповнюваність річки водою на всій її протяжності, а не в одному місті. Кошти виділені з природного фонду, будуть використані в правильно руслі і з користю, і щей залишаться на зарибнення.
6. водій / 28 березня 2013, 08:59
По великій правді, повернути назад повинні ті, котрі забрали. Не будемо поіменно тикати пальцями на явне, усим відоме. Назвемо їх умовно - "чувак металолом", і "чувак покоритель русел". У любого із них, навіть самотухи, є можливість оплачувати чистку річки хоть і кожен рік, обома залізяками одночасно - і драглайном і поплавком.

І до речі, за ті самі народні гроші, котрі вони зібрали (і збирають далі) мовчки, без звернень. У противному випадку, бажаю щоб разом із річкою пересохли їхні фамильні коліна, а я замовлю встановити великий жерстяний трафарет із їх іменами, на суші біля містку, щоб усім нагадувати про цю козлоту, і одного і другого.
7. 7777 / 28 березня 2013, 09:11
6. водій пише:
«По великій правді, повернути назад повинні ті, котрі забрали. Не будемо поіменно тикати пальцями на явне, усим відоме. Назвемо їх умовно - "чувак металолом", і "чувак покоритель русел". У любого із них, навіть самотухи, є можливість оплачувати чистку річки хоть і кожен рік, обома залізяками одночасно - і драглайном і поплавком.

І до речі, за ті самі народні гроші, котрі вони зібрали (і збирають далі) мовчки, без звернень. У противному випадку, бажаю щоб разом із річкою пересохли їхні фамильні коліна, а я замовлю встановити великий жерстяний трафарет із їх іменами, на суші біля містку, щоб усім нагадувати про цю козлоту, і одного і другого. »


хто (покоритель)-ясно-- а от металоломщик--не пойму ??? [хоч намікни...)
8. 7777 / 28 березня 2013, 09:20

5. Бригадір пише:
«А з цього розчищення толку не буде. Вириють довгий ставок, а заповнювати його нічим буде. Хіба що "Царичанською"...
Да це так, Срібний скіки дамб настрояв по за містом, ставків наробив, а річку вирішив копати. Все дуже просто грошей рішив заробити. На мій не досвідчений погляд потрібно зробити так: на старом "ведмедівськом" мосту насипати дамбу з перепускной системой, а зверху постилити нормальну дорогу. Це за один прийом вб*є двох зайців, ми позбудимось проблеми старого, гнилого мосту, і отримаєм наповнюваність річки водою на всій її протяжності, а не в одному місті. Кошти виділені з природного фонду, будуть використані в правильно руслі і з користю, і щей залишаться на зарибнення.»



Цілком згоден з думкою БРИГАДИРА(ГОРОДНЬОЇ БРИГАДИ)--ТІЛЬКИ ПРАВИЛЬНО ЗРОБИТИ РОЗРАХУНКИ ЩОБИ ЗАДВИЖКОЮ РЕГУЛЮВАТИ РІВЕНЬ ВОДИ....

P.S. Рекомендую редакції виставити думку (бригадира) -на обговорення населенням
9. водій / 28 березня 2013, 09:32
7. 7777 пише:
«а от металоломщик--не пойму ??? [хоч намікни...) »
Поспілкуйся із людьми, про кожного із них знає люба вулична собака. Це не таємниця людства (це його проблема).

Ще одне запитання, хочеться задати "Членам ініціативної групи".
Знак оклику цього звернення вони поставили на тому, що у певному місці, русло річки тіпа як повинно розширитися, а цей трактор не достає стрілою аж на той берег. Якщо справді існує така незадача, то скжаіть, а що буде якщо у цьому "широкому участку" розчистити на стільки, на скільки вийде? Тоб то на 12 метрів. Русло буде на три метра вужчим, і що? Річка не потече, чи знову цього ж літа пересохне, через оті недостающі три метра різниці?

Це питання я задав не для того щоб на нього відповідали (хоча якщо є бажання - слухаю уважно). А для того щоб "Членам групи" дати зрозуміти просту річ - не треба вважати що ви хитрозробені, а інші навколо вас...
Тому що: (с) "Если ты в другом человеке хочешь видеть крысу, это знак того что ты сам давно стал крысой".
10. Чудо Юдо / 28 березня 2013, 09:41
9. водій пише:
« русло річки тіпа як повинно розширитися, а цей трактор не достає стрілою аж на той берег.»

Ммм... я звісно не знаюся на чистці річок, ніколи цим не промишляв... але... Чисто логічно подумав: а чому не можна вичистити спочатку з однієї сторони, а потім заїхати з іншої? Чи там немає як заїхати?

А взагалі Кобелячок давно вже перестав бути річкою. Це велика канава. Влітку подорожуючи понад ним я бачив місця де він взагалі відсутній — наприклад на місці народної переправи між Колесниківкою та Золотаренківкою. Там течія відсутня, бо відсутня вода. Хоча навколо Кобеляк течія є, ледве помітна. Тож ми маємо просто локальні озера, які підживлюють місцеві джерела.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації