Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

29.03.2013

На Гребінківщині за два місяці 4 людини захворіло на туберкульоз


Серед соціальних та медичних проблем суспільства туберкульоз посдає особливе міще


На Гребінківщині за два місяці 4 людини захворіло на туберкульоз

Серед соціальних та медичних проблем суспільства туберкульоз посдає особливе міще. Туберкульоз супроводжуєлюдство, ймовірно, з часів його появи. На жаль, не тільки хворіють від нього, але й помирають.

Зросла кількість важких і занедбаних форм туберкульозу, з'явились нові проблеми - розвиток резистентних форм туберкульозу та поступове збільшення кількості хворих на туберкульоз і СНІД. Залишається актуальною проблема великої кількості хворих туберкульозом, які відносяться до соціально дезадалтованої категорії населення.

Лікування туберкульозу є тривалим та дороговартісним.

Туберкульоз - це інфекційна хвороба, яку викликає надзвичайно стійкий у зовнішньому середовищі збудник - мікобактерія туберкульозу. Найчастіше джерелом інфекції є хвора на туберкульоз людина, яка виділяє збудника з мокротинням, інфікування відбувається повітряно-крапельним або повітряно-пиловим шляхом.

Можливе інфікування аліментарним та контактним шляхом. Інфікування мікобактерією туберкульозу не обов'язково призводить до захворювання, але є стани організму, які сприяють прогресуванню інфекцій розвитку захворювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реформування медицини на Гребінківщині означає вдосконалення

Початковий туберкульоз розвивається в 5-7% заражених, а у решти виявляється тільки при зміні туберкулінових реакцій.

Вторинний туберкульоз проявляється у вигляді різних клінічних форм і характеризується запальним процесом різної тривалості, нерідко з видозміненням легеневої тканини, її розпадом, утворенням порожнини (каверни).

Основними методами, що дозволяють поставити діагноз туберкульоз, є: мікробіологічні, рентгенологічні, для дітей -туберкулінодіагностика (проба Манту).

Виникненню захворювання сприяють фактори ризику, що послаблюють організм, - недостатнє харчування, зловживання алкоголем, куріння, проживання в антисанітарних умовах, виснаження нервової системи внаслідок стресів, супутніх захворювань, таких як цукровий діабет, виразкова хвороба шлунку та після складних оперативних втручань.

Велике значення має спадковість. Зростає небезпека туберкульозу і для тих, хто часто хворіє на грип, запалення легенів, бронхіт, бронхіальну астму. Кашель, який не зникає і не піддається лікуванню протягом місяця, може свідчити про початкову стадію туберкульозу.

Якщо недуга розвивається повільно, хворий нарікає на швидку втому, біль у грудях, покашлювання, втрачає сон і апетит, худне, стає знервованим, підвищується температура тіла. Багато хворих на туберкульоз легко переносить початкову стадію, ніби не помічають її і продовжують виконувати свою роботу.

Типові скарги, які можуть виникати при туберкульозі на початку захворювання - наявність постійного кашлю, що триває понад 2-3 тижні, підвищення температури тіла понад 2 тижні, пітливість, безпричинне схуднення. При виникненні таких симптомів необхідно негайно звертатись до лікаря. Захворювання можна вилікувати в разі своєчасної діагностики та дотримання всіх правил лікування. Заходи діагностики та лікування туберкульозу в нашій країні є безкоштовними для пацієнта.

Найбільш дієвим способом профілактики туберкульозу є ведення здорового способу життя, заняття фізкультурою та спортом, дотримання санітарно-гігієнічних норм поведінки в побуті, належна увага до стану свого здоров'я.

В Гребінківському районі, як і в Полтавській області, ускладнилась епідемічна ситуація на туберкульоз. Так, якщо протягом 2012 р. на туберкульоз органів дихання захворіло 15осіб (показник 65,2 на 100 тис. населення проти обласного 57,03), то за аналогічний період 2011 р. -14 осіб.

Серед захворілих бактеровиділювачі становлять 13,3 % - 2 чол. За 2 міс. 2013 р. захворіло на туберкульоз 4 чол, з них бактеріовиділювачів - 1 чол.

Дітей та підлітків серед вперше виявлених, хворих не зареєстровано.

В 2012 р. померло від туберкульозу 4 чол., що більше за аналогічний період минулого року (1 чол.).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гребінківські рятувальники знімали каблучку з опухлого пальця жінки

Станом на 1.03.2013 р. на обліку перебуває 5 бактеріовиділювачів збудників туберкульозу. Осіб, що знаходяться в тісному контакті з бактеріовиділювачами - 2, з них дітей - немає, 1 підліток. Всі контактні особи щорічно обстежуються на туберкульоз (дорослі рентгенфлюорографічно, діти - методом постановки реакції Манту).

Для профілактики туберкульозу у дорослих проводять флюорографічні обстеження, удітей - вакцинацію на 3-5 день від народження та ревакцинацію (повторне введення вакцини) - в 7 років. Для визначення напруги імунітету та інфікованості щорічно проводиться проба Манту, починаючи з 1 року до 18 років.

Інколи батьки відмовляються від проведення щеплень проти туберкульозу та постановки проб Манту. Альтернативи цим заходам немає, адже вони є найбільш результативними для діагностики тапрофілактики туберкульозу.

Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1432
Категорія: Здоров'я
Теги: Збудник, Гребінка, Туберкульоз, хвороба




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ