Полтавську школу-пам’ятку ремонтують: витратять вісім з половиною мільйонів

Полтавську школу-пам’ятку ремонтують: витратять вісім з половиною мільйонів
04 травня 2018, 14:05   4
Поки ясна погода, міняють перекриття даху

Школу №10 Полтави капітально ремонтують. На це з бюджету виділили більше 8,5 мільйона гривень.

Нині роблять дах, з вулиці видно, що покрівлі немає. Замовник робіт – управління капітального будівництва.


– Вікна вже майже всі замінили на металопластикові. Зігдно з тендерною документацією, перекриють дах. Також заплановані фасадні роботи і заміна покриття навколо будівлі на бруківку, – прокоментували у навчальному закладі.

Передбачена також заміна покриття у дворі. Нагадаємо, минулого року учень цієї школи зірвався з турніка та отримав переломи обох рук  пошкодив хребет. Наразі двір навчального закладу заасфальтований, зокрема під спортивними майданчиками таке покриття – травмонебезпечне.

Всі роботи планують завершити до початку навчального року. Почались вони у квітні.

Як розповіли вчителі, будівельні роботи не заважають навчальному процесу, аби діти не лізли на будмайданчик, його відгородили.

Полтавська загальноосвітня школа І-ІІІ ст. № 10 імені В. Г. Короленка розташована в центрі міста.  Її будівля – пам’ятка історії та архітектури місцевого значення.

Довідка

Відкрита школа 20 серпня 1920 року. Антон Семенович Макаренко був першим директором 10-ої трудової школи. Школа діяла в приміщенні Селянського поземельного банку на розі вулиць Жовтневої та Рози Люксембург. Через три місяці Антон Макаренко очолив дитячу трудову колонію для неповнолітніх. Завідуючою 10-ю школою була призначена Євгенія Василівна Люльєва.
Згодом школа перебралася в житловий будинок по вулиці Гоголя, 24, працювала в приміщеннях по вулицях Луначарського та Жовтневій, 20. Пізніше їй надали будівлю Гоголівської школи по вулиці Пушкіна — сучасне її праве крило. Потім до неї було приєднано будівлю освітнього товариства (Народного дому) імені В. Г. Короленка.

Народний дім імені В. Г. Короленка побудований в 1922–1923 роках за проектом архітектора Аркадія Яковича Лангмана на розі вулиць Пушкіна і Котляревського. Кам'яний, двоповерховий. У рішенні фасадів використані елементи класицистичної архітектури. На розі будинку — чотириколонна ротонда доричного ордеру.

Спочатку Народний дім призначався для літераторів і вчених, але став школою. На фасаді — меморіальні таблички Лялі Убийвовк і В. М. Челомею.

У 1935 році школа 7-річка стала 10-річкою. З 1946 року школа носить ім'я В. Г. Короленка. З 1947 по 1954 рік школа була жіночою, а з 1954 року — стала і чоловічою. У 1959-62 роках йшло будівництво нового корпусу школи. У цей час школа була трудовою, політехнічною.

Школа має експозицію, присвячену Антону Макаренку, з 2003 року діє клас-вітальня Володимира Короленка, також є клас-вітальня Володмира Челомея. В 2013 році створено експозиції, присвячені академіку, зв’язківцю Марку Кривошеєву, композитору Олегу Ківі й актрисі театру і кіно Аді Роговцевій, які навчались у цьому закладі (За матеріалами Вікіпедії).

Автор: Ніна Король

Освіта 04 травня 2018, 14:05
  • Всього коментарів: 4

Щоб писати коментарі

Авторизуйтесь
Вибір редакції