На Полтавщині розмірковують про створення ще однієї ОТГ

На Полтавщині розмірковують про створення ще однієї ОТГ
08 листопада 2018, 14:45   0
Фото – Полтавське РВ АМУ

Виїзну консультацію в потенційній Яхниківській об’єднаній територіальній громаді провели консультанти проекту ПУЛЬС Полтавського регіонального відділення Асоціації міст України.

Разом із головою Яхниківської сільської ради Наталією Сердюк та працівниками сільської ради, консультанти обговорили процес децентралізації на Полтавщині та переваги, які надає об’єднання.

Село Яхники знаходиться на кордоні Полтавської та Сумської областей. Потенційна ОТГ передбачена у складі Луценківської та Яхниківської сільських рад, в яких мешкає понад 2 тисячі осіб.

– Ми провели громадські слухання, на яких люди висловилися за створення ОТГ з центром в селі Яхники. Ініціювали об’єднання із селами Луценки та Бербениці. Якщо спочатку Луценки були категорично проти об’єднання, то нині громада в роздумах, – розповідає Наталія Сердюк.

Олександр Полупан, консультант з правових питань проекту ПУЛЬС, розповів, що зараз в Полтавській області відбулися вибори в 41 ОТГ, ще в 3 об’єднаних громадах вибори відбудуться в грудні цього року.

– Нині в ОТГ Полтавської області мешкає близько 350 тисяч осіб. Область живе в режимі ОТГ, – додав Олександр Полупан.

Яхниківська сільська рада має на своїй території досить потужні бюджетонаповнюючі підприємства сільськогосподарського спрямування, а також отримує рентну плату за користування надрами.

Як розповіла сільська голова, наразі бюджет сільської ради – близько 7 мільйонів гривень.

Село має розвинуту інфраструктуру: загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів, амбулаторію сімейної медицини, фельдшерсько-акушерський пункт, дитячий садок, будинок культури та сільський клуб.

Читайте також: У Полтаві дискутували, навіщо громадам об’єднуватися

Консультанти детальніше роз’яснили процедуру та алгоритм процесу об’єднання, закцентували увагу на подальшій роботі потенційного центру громади із сусідніми сільськими радами, проведенню громадських обговорень.

Анжеліка Саідова, консультант з бюджетних питань, розповіла про формування бюджету об’єднаної територіальної громади та підтримку ОТГ з боку держави, зокрема про субвенцію на розвиток інфраструктури.

Читайте також: Уряд визнав спроможними полтавські ОТГ

Автор: Ольга Правденко

Суспільство 08 листопада 2018, 14:45

Щоб писати коментарі

Авторизуйтесь
Вибір редакції