Полтавка повернулась із Шанхаю: що розповіла про коронавірус

Полтавка повернулась із Шанхаю: що розповіла про коронавірус
28 січня 2020, 11:00   0

Новий коронавірус шириться світом, епідемія почалась у Китаї. Яка ситуація у Шанхаї – мегаполісі Китаю, розповіла полтавка. Яких заходів вживає Україна, також читайте у тексті.

Раніше ми писали про коронавірус, його симптоми та що розповіла про ситуацію в Китаї полтавка, яка там живе.

Нині інша полтавка Лідія (не називаємо прізвища з етичних міркувань) вчора повернулась додому з Шанхаю, що на сході Китаю. Вона побувала у родичів, розповіла, як і що, чи знала про коронавірус, коли летіла до Китаю, та як діставалась назад. 

– Позавчора вилітала з Шанхаю, то в аеропорту – армагедон. Дуже багато китайців тікають на час епідемії. Ми не змогли знайти парковку біля терміналу вильоту, то їхали в інший термінал. А звідти на автобусі в той, де виліт. Сіли в автобус , звісно, всі в масках, постійно розпилююють якийсь спрей-дезінфектор. У літаку така ж історія. Приїхала додому, надіюсь, здорова, – говорить полтавка.

У людиних місцях використовували такі маски

Як розповіла Лідія, у самому місті Шанхай все працює, але людей мало – Новий рік же. Багато хто поїхало до батьків в інші міста та села. Статистика із захворювання тут невтішна.

Новий рік у Китаї

Шанхай

Полтавка говорить, що серед самих китайців є розмови, буцімто випробовували біологічну зброю, хотіли експеримент на Ухані провести, але щось пішло не так (але такі версії трапляються часто у різних країнах, як тільки з’являються спалахи захворювань). Хоча офіційна версія – появу коронавірусу пов’язують з вживанням у їжу кажанів.

За словами пані Лідії, оскільки найкращі лікарі в Пекіні та Шанхаї, то маса хворих поїхала в кращі клініки цих міст, тому серед хворих багато медперсоналу.

Коли жінка їхала у Китай, то знала про новий вірус, але мало. У Шанхаї провела 10 днів, гуляли з рідними скрізь: і на виставках і в парках, і ходили в кафе, однак у місцях скупчення людей одягали маски. Самі китайці не всі в масках,, але більшість.

– А от в аеропорту було не дуже комфортно – відчувалася серйозна епідемія. А мені хотілося скоріш додому, – розповіла полтавка. Та китайці молодці – за 2-3 дні і обіцяють вакцину.

Нагадаємо, коронавірус 2019-nCoV був виявлений у Китаї в грудні 2019 року у місті Ухань. Але він уже поширився світом. Вірус призводить до тяжких пневмоній та навіть смерті. Для коронавірусу характерно, що на початковій стадії захворювання воно може протікати без кашлю і гарячки: деякі пацієнти скаржилися на діарею, нудоту, головний біль, відчуття стиснення в грудях і загальну слабкість, а також страждали на кон’юнктивіт, повідомили китайські лікарі.

До слова, деякі полтавці досить агресивно налаштовані до тих, хто повертається в Україну з Китаю, мовляв везуть вірус. У соціальних мережах висловлюються за те, аби не пускати додому своїх же громадян, доки епідемія не вщухне та поки не винайдуть вакцину. 

Також українці виступили проти Китаю. На сайті Президента України з’явилися петиції із закликами заборонити торгівлю з Китаєм і запровадити заборону на в’їзд з цієї країни. Свої ініціативи автори пов’язують із коронавірусом, який виявили у Китаї та який зараз шириться світом.

МЗС рекомендуватиме українцям залишити Китай

Міністерству охорони здоров'я доручено системно інформувати людей про вбивчий вірус, а МЗС – рекомендувати українцям залишити Китай. Крім того, українські дипломат мають провести облік громадян України, які перебувають у Китаї, передає ТСН.

Про це йшлося 27 січня під час наради оперативної групи з питань моніторингу та аналізу ситуації через розповсюдження нового небезпечного вірусу 2019-n-CoV, передає пресслужба РНБО. 

Зокрема, за результатами наради Міністерству охорони здоров'я доручено реалізувати системне широке інформування суспільства про ситуацію з розповсюдження коронавірусу. Також планується випускати щоденний інформаційний бюлетень про ситуацію з поширенням коронавірусу в Україні та світі.

Крім того, МОЗ має оприлюднити рекомендації про ознаки вірусу, заходи щодо його попередження та лікування. Також фахівці міністерства спільно з Центром громадського здоров'я мають посилити спроможності колцентру для надання та отримання необхідної інформації.

Мінфіну доручено за необхідності передбачити додаткові витрати на забезпечення лікувальних установ необхідними медичними препаратами та обладнанням.

Посольство України в Китаї має забезпечити поширення рекомендацій українським громадянам покинути територію країни. А у МЗС рекомендуватимуть українським громадянам утримуватися від відвідування Китаю найближчим часом.

– У нас є посольства, консульства, є люди, які там працюють за контрактом. У нас там є частина студентів, але вони всі сьогодні взяті на облік, ми все маємо під контролем, – сказав секретар РНБО Олексій Данілов, передає кореспондент ТСН. 

Ситуація на вчора, 27 січня 2020 року:

Джерело – ТСН

Нині, 28 січня стало відомо, що у китайській провінції Хубей, де адміністративний центр – місто Ухань, від коронавірусу померли щонайменше 106 людей, пише Reuters. Ще вчора були інші цифри, нині повідомляють про зростання числа підтверджених випадків захворювання на материку – із 2744 до 4515 людей. На вчора, 27 січня, було відомо про смерть від вірусу 80 осіб.

До теми: Кількість хворих на грип та ГРВІ на Полтавщині побільшала через завершення канікул

Автор: Ніна Король

Суспільство 28 січня 2020, 11:00

Щоб писати коментарі

Авторизуйтесь
Вибір редакції