Розширили перелік дефіцитних професій, за якими навчатимуть безкоштовно

Розширили перелік дефіцитних професій, за якими навчатимуть безкоштовно
22 лютого 2018, 17:25   0
Фото – slovo.today

Слюсар, машиніст, зварювальник та монтажник – потрапили в список дефіцитних професій. Тож за цими напрямки навчатимуть з держбюджету. До переліку професій загальнодержавного значення Кабмін додав ще 6, підготовка за якими тепер відбуватиметься за кошти держбюджету. Про це повідомили на Урядовому порталі. 


До переліку додали такі професії:

– зварювальник, 

– машиніст дорожньо-будівельних машин, 

– монтажник систем утеплення будівель, 

– слюсар з механоскладальних робіт, 

– слюсар-інструментальник, 

– слюсар-ремонтник.



– Гадаю, роботодавці, побачивши назви цих професій, можуть оцінити, що нині це дійсно одні з найбільших дефіцитних на ринку праці. Окремо хочу наголосити, що це є наш внесок, щоб допомогти органам місцевого самоврядування профінансувати замовлення для професійно-технічної освіти, – пояснила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

До слова, цього року у держбюджеті заклали майже 120 мільйонів гривень для підготовки кадрів за професіями загальнодержавного значення. З них потреба у коштах на підготовку тих фахівців, які вже були в переліку, становить 103,7 мільйонів гривень. Решту – близько 16 мільйонів – використають на підготовку за новими.

Як визначили дефіцитні професії?

Професії, які необхідно додати до переліку, визначило МОН, провівши у вересні-жовтні 2017 року моніторинг найбільш затребуваних на ринку праці. До нього долучилися місцеві органи управління освітою, роботодавці, Мінсоцполітики, центри зайнятості, ДК «Укроборонпром» та інші стейкхолдери.

Довідково:

Перелік професій загальнодержавного значення, підготовка за якими здійснюється за кошти державного бюджету, був затверджений постановою КМУ від 16 листопада 2016 року № 818. Початково це було 19 професій. Підготовка за такими напрямами здійснюється за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. 

До теми: Зберегти професійно-технічну освітню галузь України: у Полтаві відстоювали важливу сферу

Автор: Юлія Обелець

Суспільство 22 лютого 2018, 17:25

Щоб писати коментарі

Авторизуйтесь
Вибір редакції