Сесія Полтавської обласної ради: 10 + 4 = 15 мільйонів гривень

Сесія Полтавської обласної ради: 10 + 4 = 15 мільйонів гривень
12 липня 2018, 22:20   0
Питання надр - уже не питання. Фото - Тетяни Цирульник

Сьогоднішня сесія Полтавської облради у Зінькові пройшла прогнозовано і спокійно у питаннях надання погоджень на користування надрами. Як і передбачали ми в попередньому матеріалі – 14 погоджень, без обговорення і майже одностайно видали п’ятьом приватним компаніям.

Депутати Полтавської облради у Зінькові
 

Вартість вхідного білету озвучив журналістам голова обласної ради – 15 млн грн за «соціальними договорами». На самій сесії, щоправда, ця сума не пролунала. Чи то не було офіційного підтвердження у вигляді підписаних договорів, чи тому, що депутати вирішили не пояснювати свої дії навіть самим собі, адже жодного спротиву рішенню не було.

Приблизно з таким рахунком проголосували за усі 14 питань по погодженнях

Схоже депутати вже цілком довіряють славнозвісному ТОВ «Голден Дерік» (нова назва - ТОВ «Іст Юроуп Петролеум») у його прагненні розбурювати надра Полтавщини.

А от працювати з державної компанією ПАТ «Укргазвидобування» (УГВ) обласна влада продовжує не хотіти. Як пояснив Олександр Біленький, голова обласної ради, ще перед початком сесії:

Олександр Біленький, голова Полтавської обласної ради, непримиримий до державної компанії

– УГВ з цими компаніями (які отримали погодження – примітка авт.) порівнювати взагалі не можна по обсягах. Ми державній компанії пропонуємо платити цифру, адекватну їх інфраструктурній та екологічній шкоді, а вони пропонують 30 млн грн соцугоди.

Змінив свою думку і очільник області Валерій Головко, який був присутній на сесії, і ще 3 роки тому називав фірму «Голден Дерік» «аферистами» і такими, що «стримують видобування газу українського походження». Нагадаємо, він ще у 2015 році виступав за прозорість видачі погоджень через аукціони:

Але країна і громадянське суспільство незважаючи ні на що все-таки рухаються вперед. Наразі йдуть незворотні процеси, які мають принципово змінити сьогоднішню модель взаємовідносин інвесторів і територій, в тому числі – і при надрокористуванні.
Надра повинні й будуть надаватись виключно на конкурентних аукціонах з усим пакетом погоджень компаніям, які відповідатимуть міжнародним критеріям по фінансовій та технічній спроможності. Дії обранців, подібні до сьогоднішніх – необґрунтовані, нелогічні, шокуючі своєю цинічністю, однозначно залишаться в минулому.

P.S. А ще хочеться нагадати обласній раді про те, що минуло уже більше року, як депутати так само практично одноголосно видали спецдозвіл фірмі «Аркона Газ-Енергія» на Свистунківсько-Червонолуцьке родовище. Роботи на цій ділянці так і не розпочались…

Автор: Тетяна Цирульник

Влада 12 липня 2018, 22:20

Щоб писати коментарі

Авторизуйтесь
Вибір редакції