Те, що ви знали й не знали про дитячі зуби та лікування у Полтаві. ФОТО

Те, що ви знали й не знали про дитячі зуби та лікування у Полтаві. ФОТО
13 березня 2018, 17:10   0
Заняття з дітьми, де стоматологи розповідають про гігієну зубів. Фото надане кафедрою дитячої стоматології УМСА

У Полтаві є дитяча стоматологічна поліклініка. Хоча вона міська за статусом, та їдуть сюди лікувати зуби не лише з Полтави та області, а й з інших міст. На базі поліклініки працюють і викладачі кафедр академії, котрі лікують пацієнтів і вчать студентів і інших лікарів. Професор Ольга Шешукова та доцент Валентина Труфанова з кафедри дитячої стоматології УМСА розповіли про особливості дитячих зубів, складні випадки, з якими стикаються лікарі, як можна допомогти дітям у віддаленому селі та багато іншого.

У Полтавській області немає обласної дитячої стоматологічної поліклініки, тому пацієнти з районів їздять у міську стоматологічну поліклініку, бо вибору в них немає, тим більш, тут дуже досвідчені фахівці та науковці в галузі стоматології. Однак фінансується заклад лише з міського бюджету. 

Ольга Шешукова

Довідка
Ольга Вікторівна Шешукова (далі – О.Ш.) – завідувачка кафедри дитячої стоматології навчально-наукового інституту післядипломної освіти Української медичної стоматологічної академії, доктор медичних наук, професор. Дитячою стоматологією займається з 1989 року.

Валентина Труфанова

Валентина Петрівна Труфанова  (далі –В.Т.)  – доцент кафедри, кандидат медичних наук, в дитячій стоматології понад 20 років. 
О.Ш.: – Лікар-стоматолог навчається 5 років, потім 2 роки обов’язкова інтернатура, згодом спеціалізація – це навчання протягом трьох місяців суто на дитячого стоматолога. Наша кафедра досить молода, їй 4 роки, раніше наші співробітники викладали розділ дитячої стоматології у складі кафедри післядипломної освіти лікарів-стоматологів. Для тих, хто вивчає дитячу стоматологію, відокремлення кафедри на краще, адже у наших викладачів є можливість більш докладно і насичено проводити заняття з тими групами, які до нас приходять.

Одне з досягнень для пацієнтів – викладачі нашої кафедри з лікарями-інтернами почали працювати в поліклінічному відділенні №3 Полтавської дитячої міської поліклініки на Петра Юрченка,1. Цим ми наблизили надання стоматологічної допомоги дітям, що лікуються в цій поліклініці. Раніше батькам з дітьми для лікування зубів потрібно було їхати в центр міста.

– Ми вважаємо, що доцільно поліпшити стоматологічну допомогу дітям міської дитячої клінічної лікарні на Д.Бідного, лікувати там тих пацієнтів, які в цей час перебувають на стаціонарному лікуванні. За цей час дитині можна було б санувати ротову порожнину, проконсультувати щодо патології прикусу, тощо Ми готові там працювати, якщо запросять. Дуже багато дітей із районів потрапляють до стаціонару саме із одонтогенними запальними захворюваннями (абсцесами, флегмонами, остеомієлітом), як наслідок неправильного чи неефективного лікування карієсу. У районах біда із наданням стоматологічної допомоги дітям – з 25 районів області 17 не мають дитячих стоматологів.

– У поліклініці на Петра Юрченка,1 ваші фахівці ведуть прийом. Щодня? Які послуги?

О.Ш.:– Щодня. Там один поліклінічний стоматолог і один наш, кафедральний, кандидат меднаук, асистент Аліна Іванівна Падалка. Вона там працює з інтернами, це зручно, бо діти можуть пройти профогляди й лікування. Окрім того, у суботу для дітей з особливими потребами ведуть прийом фахівці, і стоматолог теж. 

– Це безкоштовно?

О.Ш.:– Так, безкоштовно для дітей міста Полтави. Академія надала нам для лікувального та навчального процесів сучасні стоматологічні установки, обладнання та матеріали, тож ми маємо таку можливість. Також ми проводимо лікувально-профілактичну роботу у деяких школах Полтави.


– А що саме ви там робите?

О.Ш.:– Наші фахівці були розподілені по таких школах Полтави: 10, 4, 12, 19 та дитячих садках, що відносяться до цих шкіл. Завдяки кафедральному обладнанню, ми можемо застосовувати сучасні засоби лікування та профілактики. За попереднім дозволом батьків ми оглядаємо дітей, пишемо записку батькам, що їхній дитині потрібно пролікувати зуби. Дітей, батьки яких дають згоду, лікуємо. На жаль, багато батьків відмовляються, причому не лише від лікування, а й від оглядів. Дехто мотивує тим, що лікуються у свого стоматолога чи в приватних кабінетах. Хоча у нас є чимало випадків дітей із ускладненнями, котрі звертаються до нас після такого «лікування» у «дорослих» стоматологів та в приватних кабінетах.


– Кого лікують фахівці вашої кафедри?


О.Ш.: – Дітей міста та всієї області з різними стоматологічними терапевтичним проблемами.


– Коли варто починати говорити про дитячі зуби?


О.Ш.: – Я б почала говорити про дитячі зуби ще з вагітними, адже зуби закладаються в малюка в період внутрішньоутробного розвитку.

В.Т.: До року майже в 90% дітей трапляється і пліснявка (кандидозний стоматит) і гострий герпетичний стоматит (саме від 6 місяців і до 3 років). Мами повинні знати, що варто вести дитину не до педіатра, а до стоматолога.
– Чому тут варто до стоматолога?


В.Т.:– Невчасний візит за кваліфікованою стоматологічною допомогою призводить до ускладненого перебігу захворювання. Трояндове варення, мед – класика, таке лікування призначають якщо не педіатри, то бабусі і мама дитини. 

Катерина Казакова лікує зуби і вчить інших цій справі


– Генетика чи догляд: що головне? Чому в одних не надто склалось із доглядом, а зуби здорові, а в інших проблеми ледь не від народження?


В.Т.: – Генетика має місце, вона справді важлива. Більше того, зуби закладаються у внутрішньоутробному періоді. Якщо харчування майбутньої мами було бідним і одноманітним, то це впливає на формування зубів дитини. Сильний токсикоз у мами також може позначитись на здоров’ї зубів малюка, порушення мінерального обміну в мами – теж одна з причин. Закладання зубів починається із 28-го дня вагітності, про це майбутній мамі потрібно знати.


– Хіба не правда, що дитина за будь-яких умов візьме від мами своє, тобто необхідну кількість кальцію та інших елементів для формування зубів?


В.Т.: – Однозначно не можна так сказати. Якщо є маленький термін між вагітностями (відновлення триває до трьох років), то організм мами ще не відновився, дитина отримає менше всіх елементів для формування зубів.


– Але ж буває, що у мами погані зуби і якщо дитина успадкувала її зуби, з цим нічого не зробиш, правда?

В.Т.: – Ні, це не так. Варто враховувати й каріозні неліковані зуби у бабусі, тата й інших членів родини, котрі контактують із малям. Карієс раннього дитячого віку передається контактним шляхом (через поцілунки, спільний посуд). Чимало людей помиляються, вважаючи, що у малюків генетично погані зуби: дитину можуть щодня наражати на небезпеку зараження карієсом близькі люди, котрі не йдуть лікувати власні зуби. Чи поведуть вони вчасно дитину до лікаря, якщо самі не доглядають за зубами – велике питання. Близькі люди люблять на першому році заціловувати малюків, якщо ж зуби неліковані, уражені карієсом, то загроза дитячим зубам теж є.
– А тривале грудне годування чи годування з пляшечки впливає на зуби?

О.Ш.: – У нічний та вечірній період – однозначно, бо зуби після цього не чистять, їжу дають безпосередньо перед сном. Для мікробів сприятливе середовище, а молочні зуби самі по собі ще легко піддаються впливам мікроорганізмів, адже лише формуються, зміцнюються. Тож тривале грудне вигодовування на зуби діє шкідливо, тобто не саме ГВ, а постійна наявність у ротовій порожнині дитини вуглеводів. Давайте логічно мислити: зуб лише прорізується, емаль у нього недозріла і зміцніє років за два, а вуглеводи в роті постійно, мікробам є що їсти – це ми так доступно пояснюємо батькам.

Трохи старшим дітям, які вже більше розуміють, ми пояснюємо, що у роті є каріозні монстри, вони люблять солодке і нападають на зуби. Тож ти повинен чи повинна почистити зуби, щоб мікробам не було чого їсти. Булки, солодощі, солодкі напої та соки – вороги зубів. Тому варто після них чистити зуби чи полоскати хоча б, якщо це перекус і змоги чистити немає. Бо інакше мікроби там живуть, виділяють продукти життєдіяльності – кислоти, якій й руйнують зуби.

Протягом трьох років після прорізування зубів потрібно створити сприятливі умови для мінералізації, тоді проблем не буде, адже в цей час відбувається дозрівання зубної емалі.

– Ви говорили про виїзні консультації стоматологів та лікування у школі. Чим це краще для пацієнтів?

О.Ш.: – Стоматолог поліклініки чи кабінету працює сам і має медсестру зазвичай. А в нас є ще група інтернів. Переваг чимало: лікарі-інтерни допомагають та під керівництвом викладача ведуть огляд, а ще готують бесіди для юних пацієнтів – аж до театралізованих дійств, аби дітям було цікаво в доступні формі дізнатись про гігієну та лікування ротової порожнини. 
От, приміром, ми проводили таку роботу в Семенівській громаді (це раніше була Кротенківська сільська рада Полтавського району). Домовились із сільським головою та директором школи, а в них там пришкільний табір (то було під кінець навчального року), і поїхали туди всім нашим великим колективом. Проконсультували, провели уроки гігієни, подарували дітям зубні пасти та календарі чищення зубів.

Оглянули 61 дитину, 42 з них потребували лікування як молочних, так і постійних зубів. Але це питання зависло у повітрі.

Хоча ми пропонували лікування зубів у цих дітей нашими силами. У них в амбулаторії є стоматолог, але він загальної практики, надає лише невідкладну допомогу дітям. Батькам було б зручно, бо не треба домовлятися на роботі чи брати вихідний та їхати в Полтаву з дитиною, а лікування не завжди вкладеться в один візит – тож виходить накладно. Тобто ініціатива повинна бути від сільської громади, і ми приїдемо лікувати зуби.
Наразі ми не забули про цю ідею. Ми в змозі виділити викладача, інтернів, і вони поїдуть лікувати зуби дітям у райони. Але нам для цього потрібен матеріал, обладнання та транспорт, якщо громаді це цікаво, ми готові до співпраці.

– А скільки триває прийом однієї дитини? Знаю, що лікарі поліклініки мають по 20-30 хвилин на пацієнта, а трапляється ж, що лише 15 хвилин лікар знаходить контакт із дитиною.

О.Ш.: – Ми в часі не лімітовані, можемо поговорити і з дитиною, із батьками та й з вчителями. Але ж нам треба якось доїхати до місця призначення і десь оселитись, якщо робота по санації дітей не на один день. Та всі ці питання можна вирішити, було б бажання територіальної громади.

– Чому нерідко педіатри кажуть, що стоматолога варто відвідувати дитині з 3-4 років? А стоматологи – з появою зубів можна йти лікаря.

О.Ш.: – За існуючими нині педіатричними протоколами стоматолога треба відвідати у 3-річному віці. Якщо дитина йде в садок до 3-ох років, то тоді стоматолог огляне її раніше. А часто буває так, що ніхто до лікаря дитину не веде, хоч і є потреба. Потім звертаються, а в малечі вже дуже занедбані зуби.

Бо ж карієс варто лікувати з самого початку, хоч це й молочні зуби. Не варто чекати, що ці хворі молочні зуби випадуть, а постійні будуть здорові. Не будуть, якщо не лікувати молочні. Все просто: доглядати за зубами варто від їх появи. А лікувати одразу, коли є проблема, бо в дітей захворювання розвиваються дуже швидко.

До лікаря краще прийти з дитиною ще тоді, коли в неї нічого не болить. Познайомитись, обрати фахівця, до того ж дитина звикне і не буде боятись. Але це в ідеалі, так робить мало хто. Однак це дуже хороша практика: дитина освоюється. В неї складається враження, що тут її покатали на кріслі, заглянули в ротика, може, щось подарували (іноді батьки приносять із собою невеличкий подарунок для малюка).

Вибитий із коренем зуб не поспішайте викидати

– А коли найбільше пацієнтів у поліклініці?


В.Т.: – Під час канікул. Часто, окрім того що приходять лікувати карієс та інші проблеми, ще потрапляють пацієнти із травмами зубів: перелом кореня зуба, вибитий зуб. До слова, вибитий зуб не треба викидати. Його можна врятувати, і він функціонуватиме. Тому батькам і вчителям варто знати: зуб необхідно промити фізрозчином чи кип’яченою водою, помістити в чисту ємність (з фізрозчином чи кип’яченою водою) і якнайшвидше привезти до лікарів (за кілька годин). Ми його реплантуємо, тобто вживимо туди, де він був. Це унікальні випадки, трапляються рідко, але вони є в нашій практиці.

Якщо дитина травмувала зуби (упала і дуже забилась зубами, наприклад) варто обов’язково негайно звернутися до лікаря. Так, може здатись, що переболить, але є ризик втратити згодом такий травмований зуб.

Флюороз і дитячі зуби

– Розкажіть, я яких районах найбільше хворіють на флюороз і чому це не просто естетичні недоліки, а захворювання? Та як правильно підібрати зубну пасту тим, хто живе на територіях із підвищеним вмістом фтору.


В.Т.: – У медичній академії займаються проблемою зменшення негативного впливу фтору на організм кілька десятиліть. Надлишок фтору в питній воді веде до неправильного формування емалі та руйнування її, а також ураження карієсом. На нашій кафедрі розроблений метод профілактики карієсу при флюорозі, саме флюорозні зуби дуже сприятливі до ураження карієсом. Часто із флюорозом приїздять діти з Миргородського, Диканського, Шишацького, Семенівського районів.

Кафедра тісно співпрацює з кафедрою дитячої хірургічної стоматології, яку очолює дуже поважна людина доктор медичних наук професор Ткаченко Павло Іванович. Він все своє життя лікує дітей зі складними патологіями (серед них і такі, які в народі називають заяча губа та вовча паща), із запальними захворюваннями та пухлинами. На консультацію та оперативне лікування до нього їздять з усієї України. А ми проводимо передопераційне терапевтичне лікування цих дітей.

Кабінет фізіотерапевтичних процедур в стоматології – рідкість, у Полтаві діє


– Розкажіть, будь ласка, що такого має поліклініка, чого не мають інші заклади? Є таке?


О.Ш.: – Не всі обласні центри натепер мають фізіотерапевтичні кабінети в дитячих стоматологічних поліклініках. До нас приїздять лікарі-курсанти з інших міст і дивуються, бо в них давно закрили такі кабінети. У Полтаву їздять лікуватись із районів області, може, десь і залишились фізкабінети, але загальні, а от стоматологічного напрямку – немає. Фізпроцедури призначають при запальних захворюваннях, при флюорозі, а в нас регіон такий, що багато районів мають воду, яка призводить до цього захворювання. Як метод посилення мінералізації зубів ми використовуємо електрофорез. Рекомендовано 10 процедур двічі на рік. Під час шкільних канікул у кабінеті був аншлаг, а от коли розпочалось навчання, пацієнтів меншає.
Також у поліклініці можна зробити знімок усіх зубів за допомогою ортопанорами – який надасть лікарю інформацію щодо стану всіх зубів та скласти план лікування.

Фізіотерапевтичний кабінет

Фізіотерапевтичний кабінет

Хірург-стоматолог призначив школярці фізпроцедури, адже дівчина швидко росте, суглоби не встигають формуватись, під час їжі відчувала хрускіт. 

– Загальна анестезія – знаю, що мало де в Полтаві її застосовують дітям, а в поліклініці якраз це практикують. Розкажіть, коли виправдане використання загального знеболення?


В.Т.: – У Полтаві мало де роблять маніпуляції в ротовій порожнині під загальною анестезією (глибокою седацією), у дитячій стоматполіклініці ми лікуємо зуби у такий спосіб. Дітям віком до 3-х років з множинним карієсом; із вадами розвитку та захворюваннями центральної нервової системи: хворобою Дауна, олігофренією, дитячим церебральним паралічем, аутизмом, спазмофілією, гідроцефалією, епілепсією; неконтактним дітям будь-якого віку; з алергічною реакцією на місцеві анестетики, схильністю до алергії, анафілактичним шоком чи набряком Квінке в анамнезі, найчастіше зуби лікують саме так.

У даному випадку працює команда лікарів у складі: лікар-анестезіолог-реаніматолог, медсестра-анестезистка, стоматолог-терапевт, 1-2 асистенти лікаря- стоматолога, при необхідності – хірург-стоматолог. Злочином є те, коли для реставрації 1-2 молочних зубів роблять загальну анестезію. Хоча, на жаль, деякі приватні кабінети це практикують. Ми ж при лікуванні дітей в такий спосіб працюємо за методом максимальної санації, тобто, дитина перебуває під глибокою седацією до двох годин, за цей час ми лікуємо 8, а іноді і більше зубів. Проте, не завжди вдається провести лікування всіх уражених зубів за одну процедуру, тому іноді є необхідність в проведенні другої. Тобто використання наркозу має бути виправданим, а не забаганкою батьків.

О.Ш.: Чого не можна робити при дітях, аби вони не стали боятись зубного лікаря:


1. Обговорювати свої проблеми із зубами в присутності дитини (страхи і тривоги дорослих слугують моделями, які продукують подібний настрій у дітей–майбутніх пацієнтів, формуючи основи некооперативної поведінки).
2. Залякувати дитину стоматологом як покаранням.
3. Коментувати дії лікаря на прийомі, оскільки для зменшення тривожності лікар досить часто у роботі з маленькими пацієнтами медичні терміни замінює словами, які не викликають страху у дитини, так наприклад укол називають «заморозкою».
4. Обговорювати лікаря, адже дитина не буде довіряти фахівцю. Якщо самі не довіряєте стоматологу, то краще піти до іншого.

– Як бути з флюорозом? (вибір пасти, методи лікування, харчування)

Флюороз


В.Т.: З метою профілактики ризику розвитку флюорозу, чи зменшення його проявів дітям необхідно обирати зубні пасти без фтору. Рекомендовано збалансоване харчування з великим вмістом продуктів, багатих на кальцій та фосфор, а саме молочних продуктів, риби та овочів. Лікування призначається індивідуально при встановленні діагнозу. Для цього ми вам рекомендуємо звернутися за консультацією до наших спеціалістів.

Міська дитяча стоматологічна поліклініка: вул.1100-ріічя Полтави, 9, тел.: (0532)56-59-36.


Фото Ніни Король та надані кафедрою.

До теми: полікувати та вирвати зуб у Полтаві: скільки коштує.

Читайте також: візит до стоматолога: що нового для пацієнта у державних закладах. ФОТО ВІДЕО

Автор: Ніна Король

Здоров'я 13 березня 2018, 17:10

Щоб писати коментарі

Авторизуйтесь
Вибір редакції