Як облаштувати теплицю і парник своїми руками

Дім
Ольга Матвієнко28 березня 2013 о 16:1715734 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Як облаштувати теплицю і парник своїми руками
Потребу у теплиці або парникові має чи не кожен дачник. Справа ця досить проста й не вимагає особливих навичок.У пристінних теплицях часто вирощують квіти. kclubnichka.ru


Форма та світлопроникність теплиці

Основних різновидів теплиць декілька:

Окремо розташована із двоскатним дахом. Така теплиця має вертикально розташовані стінки. Місце всередині використовується ефективно. Якщо нижню частину залишити незаскленою,  це допомагає краще тримати тепло. Для вирощування розсади їх можна засклити в рівень із землею для кращого освітлення.

sadoved.comsadoved.com

Пристінна. Із одно- та двоскатним дахом. Розташовується біля південної частини будинку. Обігрів такої споруди дешевший: вона гріється і від освітленої сонцем стіни будинку.

До теми: Читайте поради, як виростити сильну та здорову розсаду на підвіконні

Голландська. Завдяки розширенню донизу бічних стінок, вона більш освітлена, ніж звичайна з двоскатних дахом, і більш стійка. Через специфічну форму у ній важко встановити опори для високих помідорів та огірків.

www.proffionline.com.uawww.proffionline.com.ua

Арочна. Найбільш поширена, стійка до вітру і взимку запобігає накопиченню снігу. Важливо розрахувати розмір, якщо хочете вирощувати високорослі рослини.

kiev.ko.slando.uakiev.ko.slando.ua

Розміщувати теплицю на ділянці потрібно у найбільш сонячній і захищеній від вітру частині. Якщо визначаєте місце влітку, то врахуйте його освітленість і взимку. Теплицю закладають довгою стороною зі сходу на захід, що дозволить отримувати найбільшу кількість сонячного світла і уникнути затінення елементами теплиці.

– Головне – чітко визначитися із призначенням теплиці: для вирощування овочів чи для подальшої висадки розсади на ділянці. Також враховуйте висоту рослин, адже у теплицях однієї форми може бути зручніше вирощувати огірки або помідори, а в інших – низькорослі культури, – розповідає Сергій Матвієнко, полтавець з багаторічним досвідом господарства.

Різні форми теплиць дають різну освітленість рослин, також цей чинник залежить від накриття.

– Зараз найкращим матеріалом для накриття теплиць вважають полікарбонат, – зазначив Сергій Матвієнко. – Він легко набуває форми теплиці, міцний, легший за скло, довго служить, пропускає 85% сонячних променів, розсіюючи їх, тому немає затінених або дуже освітлених зон.

Крім полікарбонату можна використовувати звичайне скло. Проте його фізичні властивості обмежують вибір конструкції для теплиці: скло підходить для теплиці із вертикальними або розширеними до низу стінками, але його важко використати для арочної конструкції.

Популярністю користуються теплиці, вкриті плівкою. Проте вони вимагають щорічного оновлення плівки і великих енергозатрат на обігрів приміщення.

До теми: Як правильно замовляти насіння каталогом та поштою

Фундамент зміцнить конструкцію і зробить теплицю довговічною

Дерев’яний фундамент. Найдешевший, але не довговічний. Після 5-7 років експлуатації від взаємодії із ґрунтом і від шкідників він почне псуватися. Найкраще використовувати такий фундамент під невеликі за площею теплиці.

Цегляний фундамент. Служитиме довше, ніж дерев’яний. Особливо, якщо під нього покласти подушку з піску та щебеню, аби уникнути просідання та контакту із землею. Висота фундаменту залежить від розміру та ширини теплиці. Для споруди середнього розміру достатньо фундаменту у 3-4 ряди і шириною у 2 цеглини.

Стрічковий фундамент. Найбільш розповсюджений для дачних споруд. Для нього потрібен бетон, опалубка і піщано-щебенева подушка. Занурюють такий фундамент приблизно на 50 см у землю і виводять над поверхнею на 20-25 см. Фундамент шириною до 40 см витримає теплицю доволі великого розміру.

Для жорсткості можна закласти у фундамент арматурний пояс. Під час закладання фундаменту для кріплення каркаса теплиці виведіть із нього кріплення – арматурні стрижні, металевий кут для монтування, горизонтальну рею.

Арочна теплиця із полікарбонату із трубковим металевим каркасом довговічна і здатна протистояти сильному вітру.

– Не дивлячись на те, що теплиця із дерев’яним каркасом коштуватиме відносно недорого, буде проста у монтуванні, легшою і довговічнішою все ж є теплиця із накриттям з полікарбонату, – розповідає Сергій Матвієнко. – Під таку теплицю найкраще використовувати профільну трубку невеликого діаметра. Достатньо, щоб січення труби дорівнювало 20 мм. Вартість метра такої трубки – трохи більше 10 гривень.

При правильному догляді (своєчасне покриття антикорозійними матеріалами) прослужить кілька десятків років.

Дуги каркасу встановлюються на кріплення у фундаменті (кріплення повинні мати менший діаметр, ніж профіль), зміцнюється поперечинами. Полікарбонатне покриття кріпиться зверху за допомогою шуруповерта.

У каркасі заздалегідь на кресленні продумують двері (прохідна теплиця має двері з обох сторін) і вікна, це для провітрювання у жарку погоду. Іх роблять із профілю і кріплять на звичайні віконні петлі.

– Дерев’яний каркас добре використовувати при скляному покритті теплиці. Зазвичай дерев’яні конструкції проектують під теплиці невеликої площі, – зазначив городар. – Головне – захистити дерево від погоди: покрити лаком, можна закрити місця стиків листковим металом.

Для розсади у теплиці ставлять стелажі, а для отримання врожаю закладають грядки

Залежно від мети використання теплиці – для вирощування розсади, для квітів або отримання кількаразового врожаю овочів – встановлюють напільні або підвісні стелажі, закладають грядки.

– Якщо ви робите підвісні стелажі, враховуйте навантаження на стелю теплиці, – зазначив Сергій Іванович. – Під вагою полиць із рослинами теплиця може деформуватися або зламатися.

Кількість грядок залежить від розміру теплиці. dacha-catrin.blogspot.comКількість грядок залежить від розміру теплиці. dacha-catrin.blogspot.com

Для вирощування огірків, помідорів тощо під час закладання фундаменту планують грядки. Зазвичай їх відокремлюють дошками, бетонними плитами, цеглою, а посередині роблять зручні проходи. Оптимальна ширина грядки – 80-100 см.

– Традиційна суміш ґрунту для теплиць: 1 частина дернової чи городньої землі, 1 частина річкового піску, 2-3 частини перегною і 5-6 частин торфу, – поділився секретом городар. – При вирощуванні монокультур, виникає необхідність частіше міняти суміш – вона втрачає поживність.

Готова теплиця 2х3 м висотою та 2 м із полікарбонатним покриттям коштує від 2500 гривень.

Парник для розсади зі старих вікон та рам

Варто зазначити, що парник слід облаштовувати, коли вже надворі буде постійна плюсова температура. Як виготовити найпростіший, поділилися читачі «Кола».

Для облаштування парника господарі беруть старі одвірки або збивають із 4 дощок прямокутник – він буде основою, куди сіятимуть насіння.

– Уже роками випробувана конструкцію, вирощую  в такому парнику розсаду помідорів та капусти, – каже Валентина Іванова із Шишак.

Встановлюють цей прямокутник на добре освітлюваному сонцем і бажано захищеному від холодних вітрів місці. Основу заповнюють сумішшю ґрунту, перегною, іноді додають деревного попелу як добрива.  Накривають плівкою чи віконними рамами зі склом.

– Днів три нехай ґрунт прогрівається, – каже пані Валентина. –Далі можна робити рядочки, висівати зерно, полити і знову накрити парник. Землю треба буде хоча б раз підсипати –після поливу земля присяде і рослинам буде мало ґрунту.

Коли розсада готова, її одразу пересаджують у відкритий ґрунт.

Примітка: Селяни радять не розміщувати парник близько до гною, адже капустянки, що найчастіше живуть там, пошкодять сходи рослин або зовсім знищать розсаду.
Автори: Ольга Матвієнко, Ніна Король

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter