Today

4 грудня введення в Храм Пресвятої Богородиці: що треба знати про цей день

4 грудня за релігійним календарем – введення в Храм Пресвятої Богородиці. Святкується християнами східного обряду. Воно вважається одним з 12 найважливіших церковних свят.

Свято бере свій початок ще в V столітті, а вся Церква східного обряду починає його святкування з IX століття.

Батьки Діви Марії – праведні Анна та Йоаким – не мали дітей. Тоді вони дали обітницю перед Богом: якщо у них народиться дитина, вони віддадуть її на служіння Господу до Єрусалимського храму. Їхні молитви були почуті, і в них народилася донька, яку назвали Марією. Коли їй було 3 роки, Анна та Йоаким привели дочку до храму і віддали первосвященнику Захарію, батьку Хрестителя Івана Предтечі. Подорожували вони сюди аж 4 дня, а коли прийшли, то маленька Марія змогла самотужки піднятися по 15 сходинкам і ввійти в храм. Це сталося 4 грудня. Саме тут Марія жила весь час, аж поки не заручилася з Йосифом.

Не існує записів щодо раннього життя Марії, але є кілька легенд. Згідно з ними, дівчинка росла усміхненою і працьовитою, завжди допомагала всім, хто потребував допомоги. Вона часто молилася і читала Святе Письмо. Цікаво, що вже тоді Марія міркувала над пророцтвом, яке сповіщало про прихід Спасителя.

Що не можна робити в цей день

  • 4 грудня, в день Введення в храм Пресвятої Богородиці, не дозволялося веселитися.
  • Існувала категорична заборона брати шлюби.
  • Як і в інші церковні свята, 4 грудня не можна займатися фізичною працею, а також вишивати, шити, прати, прибирати.
  • Не можна ображатися, лютувати і засуджувати будь-кого.
  • В народі казали, що 4 грудня не можна давати в борг.
переглядів
up