Ви тут:
Суспільство 

Українці запустили симулятор державного бюджету – його можна “розподілити” і “прийняти”

Українці запустили симулятор державного бюджету – його можна “розподілити” і “прийняти”

Аналітичний центр “CASE Україна”, який займається проектом “Ціни держави”, випустив онлайн-симулятор бюджету країни. Під кінець кожного року український парламент приймає проект державного бюджету – в першому читанні держбюджет на 2018 рік уже прийнятий.

В онлайн-симуляторі кожен користувач може спробувати розподілити державні гроші на свій розсуд і на ті галузі, які вважає важливими, а потім “прийняти” бюджет і подивитися, що вийде.
 
 
У кожній галузі є не просто сума грошей, а конкретна структура витрат. Наприклад, із загального бюджету на медицину можна виділити більше грошей на інші галузі, якщо зменшити зарплати медперсоналу, скасувати спеціальні медичні заклади, доплати за лікування і т.д. В освіті можна впливати на зарплати професорам, вчителям, зменшити кількість студентів, які здобувають вищу освіту і т.д.
 
Звичайно, структура витрат сильно спрощена в порівнянні зі справжнім бюджетом, але дає загальне уявлення про те, що розподіл бюджетних коштів – не таке просте завдання.

Ідея подібного проекту виникла у команди “Ціни держави” давно.
 
“Якось один з політиків почав відкрито обіцяти 500 євро пенсії вже в найближчому майбутньому – для цього бюджет пенсійного фонду повинен у два рази перевищувати весь ВВП країни. Але це зрозуміло експертам, звичайним людям потрібно це пояснювати. Тоді й виникла ідея інструменту, де можна на реальних прикладах перевірити можливість підвищення пенсій, зарплат або реалізації інших ідей, що пестять слух виборця”, – повідомили в компанії.

У деяких випадках користувачеві пропонується впливати не тільки на цифри, а й на якість. Наприклад, якщо запропонувати користувачам управляти витратами на держапарат, зрозуміло, що багато хто просто захоче зменшити зарплати чиновникам і скоротити їхню кількість. Але це не відображало б реальний стан справ, тому в симулятор заклали якість чиновників і їхню продуктивність у роботі з документообігом, а також – роботу електронного уряду.

 

 
У симуляторі не вдалося реалізувати військові витрати. Команда хотіла дати користувачам можливість вибирати кількість військової техніки, кількість солдатів та інші цікаві деталі для формування ідеальної армії. Але необхідна інформація виявилася засекреченою, тож військові витрати в симуляторі подані у спрощеному варіанті.
 

Зараз в симуляторі можна працювати тільки з видатковою частиною, але команда планує додати і дохідну частину. Якщо, наприклад, користувач захоче отримувати більше грошей до бюджету, він повинен буде вказати, скільки податків він готовий заплатити.

Джерело: via

Перейти до вмісту