Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Полтавські та іноземні фахівці ділилися досвідом з профілактики неінфекційних захворювань

Полтавські та іноземні фахівці ділилися досвідом з профілактики неінфекційних захворювань

Для медичних працівників Полтавщини провели низку тренінгів щодо профілактики захворювання пацієнтів. Як зазначив директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації Віктор лисак, раніше приділяли увагу питанню соціально-небепечних хвороб. Нині акцентують увагу на профілактиці захворювань. Головне, що вивчали на тренінгах впровадження групової практики. За його словами лікарі мають попереджувати пацієнтів про такі  фактори ризику, як куріння, вживання алкоголю, навчити людей вести здоровий спосіб життя та стежити за харчуванням та контролювати свій тиск.

«Робота з неінфекційними хворобами – це відповідальна ділянка нашої роботи. Якщо глянути на статистику смертності, наприклад, від гіпертонічної хвороби, інсультів та інфарктів, а система працювала на те, що коли людина звертається вже з певною хворобою, то їй призначають лікування, а до цього не звертали увагу на профілактику. Нині ми працюємо по іншому. Наша задача навчити медичних працівників проводити профілактичні роботи з пацієнтами», – сказав Віктор Лисак.

Тренінги провели в рамках Проекту «Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні». Це технічний проект над яким працює МОЗ разом з бюро ВООЗ в Україні та Швейцарським бюро співробітництва в Україні.

Довідка: Неінфекційні захворювання (НІЗ) – це хворобливі стани, які не передаються від людини до людини, тривало перебігають і повільно прогресують, а також погіршують психоемоційне і фізичне (соматичне) здоров’я. Вони постають як результат поєднаного впливу генетичних, фізіологічних, екологічних і поведінкових чинників.

Перейти до вмісту