Ви тут:
Освіта Суспільство Україна 

МОН пропонує для громадського обговорення проект Закону «Про повну загальну середню освіту»

Міністерство освіти і науки України розмістило на сайті  для громадського обговорення  Проект Закону України «Про повну загальну середню освіту» .

Крім оновленого термінологічного апарату, який потрібно було привести у відповідність до нового базового Закону України «Про освіту», документ містить низку концептуальних змін. Зокрема, нові механізми доступності у здобутті повної загальної середньої освіти, формування мовного середовища, усунення дискримінації, створення умов для забезпечення індивідуальної освітньої траєкторії учнів тощо.

Згідно з Законом України «Про освіту» в документі закріплюється трирівнева система загальної середньої освіти: початкова освіта має здобуватися упродовж 4 років, базова середня освіта – упродовж 5 років, а профільна – упродовж 3 років.

До початкової школи зарахування дітей на конкурсних засадах забороняється,  натомість до старшої профільної школи – здійснюватиметься на підставі річного оцінювання результатів їх навчання та державної підсумкової атестації.

У документі також чітко окреслено зміст державних стандартів та освітніх програм і зазначено, що «освітня програма державного та комунального закладу освіти не може реалізовуватися чи забезпечуватися (повністю або частково) за кошти батьків та/або учнів»

Законопроект детально визначає питання фінансової і управлінської автономії закладів загальної середньої освіти. В документі передбачено нові підходи до обрання, призначення та звільнення директора школи, визначення повноважень органів самоврядування, зокрема й органів батьківського самоврядування.  

До того ж у проекті, на відміну від чинного Закону України «Про загальну середню освіту», з’явилися нові терміни, як-от: «забезпечення якості повної загальної середньої освіти», «інституційний аудит», «академічна доброчесність», «асистент дитини з особливими освітніми потребами» та інші.

“Цей документ є результатом тривалої дискусії та напрацювань робочої групи, до складу якої були залучені представники всіх ключових груп стейкхолдерів – керівники органів управлінь освіти, директори шкіл та вчителі, незалежні експерти, представники громадських організацій та батьківська спільнота”, – зазначають у прес-службі Міністерства.

“Оскільки питання реформування освітньої галузі є суспільно важливим, а деякі норми запропонованого проекту – дискусійними, Міністерство освіти і науки України запрошує громадськість до активного обговорення документу і просить всі зауваження та пропозиції до нього надсилати до 1 червня 2018 року на електронну адресу  [email protected]”, – наголошують у відомстві.    

Перейти до вмісту