Ви тут:
Освіта Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині стартує проект «Шкільний офіцер поліції»

Представники Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА та ГУ Національної поліції у Полтавській області підписали Меморандум про співробітництво. Його мета – реалізація спільного проекту «Шкільний офіцер поліції», повідомляє Департамент освіти і науки Полтавської ОДА

Вперше в Україні цей проект почали реалізовувати кілька пілотних областей два роки тому. «Перша хвиля» експерименту виявилася вдалою. Проект став одним із прикладів ефективної співпраці поліції і громади загалом. Проект «Шкільний офіцер поліції» задумано заради вирішення проблеми підліткової злочинності, а також допомоги дітям у відстоюванні своїх прав, якщо вони порушуються однолітками чи кимось із дорослих.

Начальник відділу ювенальної превенції ГУ Національної поліції у Полтавській області Ірина Карюк розповіла, що Меморандум із Департаментом освіти і науки – це не тільки символічна подія, а й можливість консолідувати зусилля двох структур заради безпеки малечі та підлітків.

– Діти в силу своєї природи не дуже цікавляться правовими аспектами нашого життя. Наше завдання – у доступній формі пояснити їм важливість дотримання законів, розповісти про їхні права, обов’язки та наслідки правопорушень, – зазначила Ірина Карюк.

Заняття з дітьми відбуватимуться у формі бесід, ігор – аби вони краще сприймали інформацію, яка покликана зберегти їхнє життя і здоров’я, яка допоможе їм інтегруватися у суспільство. І це не завжди буде у приміщеннях. Як, наприклад, у рамках іншого проекту відбуваються навчання правилам дорожнього руху на територіях садочків та шкіл.

У рамках проекту «Шкільний офіцер поліції» для вчителів передбачено різноманітні тренінги та конференції, аби у разі необхідності можна було допомогти учням відстояти свої права чи, навіть, попередити правопорушення.

– Небезпечні екстремальні розваги, шкільний булінг, «групи смерті» в Інтернеті – разом з інспекторами ювенальної поліції займаємося профілактикою таких явищ у навчальних закладах. Але це ще не все, що ми можемо зробити для наших дітей та підлітків. Починаємо впроваджувати новий важливий проект – «Шкільний офіцер поліції». За допомогою поліцейських, впевнена, зможемо виховати освічених у правовому сенсі юних громадян. Вони краще знатимуть про свої права та обов’язки. Дізнаються, як не потрапити у тенета злочинців та які бувають наслідки правопорушень, – підкреслила директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Олена Харченко.

Перейти до вмісту