Ви тут:
Суспільство Україна 

Держенергоефективності представило Посольству Японії в Україні взаємовигідні напрями співпраці двох країн у «чистій» енергетиці

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук разом із Першим секретарем економічного відділу Посольства Японії в Україні Ацуші Вакуї обговорив позитивну динаміку розвитку відновлюваної енергетики в Україні, законодавчі стимули та перспективи, а також можливості співпраці України та Японії у рамках «зелених» проектів, особливо в біоенергетиці та переробці сміття.

«Обидві країни – Україна та Японія – зіткнулися із негативними наслідками атомної енергетики, тому розбудова відновлюваної енергетики та сталий енергетичний розвиток вкрай актуальні питання для обох держав. У цьому напрямі ми маємо спільні цілі та вектори руху, а співпраця українського та японського бізнесу в «чистій» енергетиці може бути дуже взаємовигідною», – повідомив Сергій Савчук.

Так, за даними міжнародної організації REN21, у 2017 р. Японія зайняла третє місце у світі за обсягом інвестицій у відновлювану енергетику. Також станом на кінець минулого року ця країна входить у ТОП-5 країн світу за введеними потужностями у біо- та сонячній енергетиці, повідомляє Державне агенство з енергоефективності та енергозбереження України.

Розглянувши досягнення та потенціал розвитку «чистої» енергетики в обох країнах, сторони акцентували увагу на перспективах співпраці у сфері виробництва енергії з біомаси та сміття.

«Зокрема, сьогодні Японія імпортує значні обсяги пелет з Канади, В’єтнаму, Китаю та низки інших країн. Враховуючи потенціал використання відходів сільського та лісового господарства в Україні, японський бізнес також може працювати в нашій країні, долучатися до виробництва пелет та експортувати їх», – зауважив Сергій Савчук.

Тож сторони дійшли згоди щодо необхідності проведення двосторонніх зустрічей із представниками японського бізнесу та презентації перспектив роботи у біоенергетичних проектах.

Крім цього, учасники зустрічі домовилися обмінятися актуальною інформацією та опрацювати такі потенційні напрями співпраці двох країн, як розробка механізмів фінансування «зелених» проектів, встановлення електроакумулюючих станцій, а також електрозарядних станцій для електромобілів, розробка механізмів стимулювання генерації енергії із сміття.

Перейти до вмісту