Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Другий виїзд “амбулаторій на колесах”: обстежено 62-х мешканців Диканського району

Учора три пересувні медичні комплекси, придбані завдяки реалізації на Полтавщині субпроекту «Запровадження інноваційної моделі системи надання послуг хворим на гіпертонію в Полтавській області» Проекту Міжнародного банку реконструкції та розвитку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», здійснили другу поїздку до сіл Диканського району, де немає ФАПів, амбулаторій.

Мешканці шести сіл Диканського району (Чернещина, Марченки, Дайнеківка, Дячкове, Степанівка, Мала Рудка) мали змогу пройти безкоштовне обстеження на сучасному обладнанні.

Голова Великорудківської сільської ради Валентина Калюш за день проінформувала мешканців про приїзд пересувного діагностичного комплексу.

Амбулаторії на колесах»для наших мешканців — це справжня “знахідка”, особливо для людей похилого віку, адже для обстеження їм необхідно їхати в лікарню, яка знаходиться за 20 км. В нашій амбулаторії, до якої близько 4 км немає медичної сестри, яка могла робити хоча б забір аналізів”, – розповіла Валентина Калюш.

Мешканцям приїзд амбулаторії дуже сподобався, охочих обстежитись було чимало.

“Я вирішила скористатись можливістю та обстежитись. В селі невистачає медичного персоналу, особливо педіатрів. Лікарі їздять з Диканьки”, – розповіла мешканка Степанівки Віра Шемигун.

У ЦПМСД Диканського району працює лише три педіатри. Для отримання медичної допомоги дитину необхідно везти у Диканьку. Загалом, більше 18 тисяч мешканців району обслуговує 7 амбулаторій та 7 ФАПів, тобто 11 сімейних лікарів.

“Степанівка — це віддалений населений пункт, в якому не має ні амбулаторії, ні ФАПу. Найближча амбулаторія в сусідньому селі. У районі нехватає сімейних лікарів”, – повідомила головний лікар Комерційного некомунального підприємства ЦПМСД Диканського району Наталія Манич.

Мешканці сіл розповідають, що профілактичні огляди майже не проходять, а якщо щось турбує, то їдуть до районного центру. Здача аналізів – один з важливих пунктів у маршруті пацієнта, який неможливо було пройти за місцем проживання.

Пересувні амбулаторії розраховані для проведення діагностичних процедур: вимірювання артеріального тиску, ваги, зросту, визначення індексу маси тіла, зняття ЕКГ та забору біоматеріалу для лабораторних досліджень (загальний аналіз крові, визначення рівня глюкози, ризиків утворення тромбів, біохімічний аналіз крові).

Щоб пацієнти з обмеженими фізичними можливостями могли зайти в комплекс, використовуються гідравлічні підйомники.

Завдяки пересувним амбулаторіям учора обстежились 62 мешканця Диканського району.

 

Перейти до вмісту