Ви тут:
Суспільство Україна 

В Україні запровадять ефективний механізм використання сільськогосподарських земель

Президент Петро Порошенко підписав Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні.

Про це повідомляється на сайті Адміністрації президента.

Зазначається, що реалізація закону створить ефективний механізм використання масивів земель сільськогосподарського призначення, а також необхідні умови для запобігання рейдерству та стимулювання зрошення земель в Україні.

Законом визначаються особливості використання та розпорядження сільськогосподарськими земельними ділянками і полезахисними лісовими смугами, які обмежують такий масив.

Зокрема, передбачається право власників, землекористувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення, призначених для ведення особистого селянського господарства, фермерського господарства, розташованих у масиві земель сільськогосподарського призначення, використовувати їх також для ведення товарного сільськогосподарського виробництва без зміни цільового призначення таких земельних ділянок.

Також закон встановлює право власників земельних ділянок усіх форм власності, розташованих у масиві земель сільськогосподарського призначення, обмінюватися такими земельними ділянками.

Крім того, визначено особливості розпорядження землями та використання земель, що залишилися у колективній власності після розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток. Законом, зокрема визнаються власністю територіальних громад, на території яких вони розташовані, – землі колективних сільськогосподарських підприємств, що припинені (крім земельних ділянок, які перебували у приватній власності).

Перейти до вмісту