Ви тут:
Відео Комуналка Полтавщина Споживач Суспільство 

Головний інженер «Полтаватеплоенерго» Володимир Пасічко: «Цьогорічний опалювальний сезон у Полтаві стартував успішно» (ВІДЕО)

Опалювальний сезон 2018-2019 рр. розпочався у Полтаві 24 жовтня згідно з рішенням виконавчого комітету міської ради. «Полтаватеплоенерго» пустило котельні протягом двох діб відповідно до затвердженого графіка, раніше опублікованого на офіційному сайті підприємства.

Цьогоріч через надзвичайно теплий жовтень опалювальний сезон розпочався пізніше, ніж коли-небудь за всю історію підприємства.

23 жовтня середньодобова температура повітря була нижчою, ніж 8 градусів Цельсія, і трималася на цій позначці три дні. Це і стало передумовою для пуску тепла в оселі полтавців”, – розповів головний інженер «Полтаватеплоенерго» Володимир Пасічко.

Близько 70% котелень підприємства увімкнули 24 жовтня. До кінця наступного дня працювали вже всі котельні в місті.

Серйозних аварійних ситуацій під час пуску опалення цьогоріч не трапилося. За винятком тимчасових відключень, пов’язаних з поривами зовнішніх мереж теплопостачання та пошкодженням внутрішньобудинкових систем. Ці позаштатні ситуації вирішувались у робочому порядку.

У деяких медичних та освітніх закладах Полтави тепло пустили ще до офіційного початку опалювального сезону – 10 жовтня. Постачання теплоносія відбувалося на ті об’єкти, у яких була технічна можливість його прийняти та які направляли відповідні звернення до «Полтаватеплоенерго». Щоправда, більшість полтавських шкіл вирішила перенести пуск опалення на останні дні канікул, тож для них опалювальний сезон розпочався з 26 жовтня.

Саме соціально важливим закладам ми приділили найбільше уваги. У переважну більшість із них тепло подали в перший день. На сьогодні всі вони – з опаленням”, – повідомив Володимир Пасічко.

Загалом цьогорічний опалювальний сезон «Полтаватеплоенерго» розпочало із рівнем оснащеності житлового фонду міста будинковими тепловими лічильниками у понад 92% (це майже 1300 приладів обліку, встановлених у полтавських багатоповерхівках). А рівень заборгованості населення міста на початок поточного опалювального сезону за вже отримані послуги становив майже 154 мільйони гривень. Водночас заборгованість державного бюджету на компенсацію пільг і субсидій за вже надані населенню послуги складає майже 14 мільйонів гривень.

Через це ми маємо на сьогодні борг перед НАК «Нафтогаз України», що перевищує 130 млн грн. Певна річ, це негативно впливає на роботу підприємства. Тому, користуючись нагодою, я звертаюся до полтавців із проханням розрахуватися за спожиті послуги”, – акцентував головний інженер підприємства.

Напередодні старту опалювального сезону працівники «Полтаватеплоенерго» разом з балансоутримувачами комісійно перевірили готовність об’єктів, серед них і житлового фонду, до роботи в зимовий період. У першу чергу звертали увагу на стан внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання. Володимир Пасічко конкретизує:

Роботи з підготовки внутрішньобудинкових систем до зими насамперед стосувалися вузлів вводу теплових мереж. На жаль, внутрішнім розподільчим трубопроводам приділялося менше уваги. Унаслідок цього подекуди не працює регулююча арматура та відсутня теплова ізоляція. У подальшому це може призвести до збільшення втрат теплової енергії в окремих будівлях і, відповідно, вплине на цифри у платіжках, – зауважив головний інженер підприємства”.

Перед початком опалювального сезону 2018-2019 рр. «Полтаватеплоенерго» перевірило всі багатоповерхівки, які перебувають на балансі ЖЕО №2.

З ОСББ та відомчим житлом ситуація інша. Вузли вводу наші фахівці змогли перевірити близько у 20% будинків. Попри це все житло зараз опалюється. Усі внутрішньобудинкові системи в робочому стані”, – розповів Володимир Пасічко.

Щороку з початком опалювального сезону зростає кількість звернень споживачів до підприємства зі скаргами, що в деяких квартирах не працюють окремі стояки. Пов’язано це з тимчасовими аварійними ситуаціями на внутрішньобудинкових системах.

У нас працює служба контролю за збутом теплової енергії. Усі звернення наші фахівці беруть на облік та розглядають. За необхідності проводимо обстеження теплових систем за участю балансоутримувача будівлі і надаємо рекомендації, яких заходів потрібно вжити, аби з опаленням не було ніяких проблем”, – повідомив Володимир Пасічко.

В опалювальний період трапляються також звернення мешканців стосовно неналежної теплової ізоляції внутрішньобудинкових мереж. Володимир Пасічко розповів: відповідальність за підтримання належного стану цих мереж несе балансоутримувач або співвласники будівлі.

На жаль, проблема дійсно існує. Ми спілкувалися з цього приводу з ЖЕО №2. Нам пояснили, що в існуючих тарифах на утримання будинків відсутня складова на фінансування поточного відновлення теплоізоляції мереж. Такі роботи проводяться лише у разі капітального ремонту внутрішньобудинкових систем”, – сказав Володимир Пасічко.

Також головний інженер «Полтаватеплоенерго» окремо зупинився на питанні індивідуального обліку теплової енергії в будинках з вертикальною системою розподілу (https://bit.ly/2F6qBcJ). Так, Законом України «Про комерційний облік» дозволяється встановлювати прилади розподільного обліку або прилади-розподілювачі в окремих приміщеннях багатоквартирних будинків. А нещодавно Кабмін ухвалив дві постанови, які регулюють це питання. Відповідно до них, на підставі обстеження житлового будинку, визначається економічна доцільність встановлення або приладів-розподілювачів (на кожному радіаторі в оселі), або вузлів розподільного обліку (на вході теплоносія в квартиру).

Постанова уряду прописує порядок визначення технічної можливості облаштування індивідуального обліку тепла: в будинках з горизонтальним розподілом встановлюються вузли розподільного обліку, а з вертикальним – прилади-розподілювачі (ними має бути обладнано не менше 50% усіх радіаторів в житлових приміщеннях будівлі)”, – конкретизував Володимир Пасічко.

Головний інженер «Полтаватеплоенерго» дав кілька порад споживачам для раціонального користування теплом у квартирах:

По-перше, мешканцям житлових багатоповерхівок, обладнаних будинковими тепловими лічильниками, на загальних зборах необхідно обрати відповідальну особу, яка буде регулювати подачу теплової енергії в будинок. Також варто утеплити як окремі приміщення, так і місця загального користування. За можливості слід встановити в будинках прилади погодного регулювання, які є складовими індивідуального теплового пункту. У Полтаві вже є кілька багатоповерхових будинків, мешканці яких за власний кошт або за державною програмою кредитування заходів з енергозбереження придбали таке обладнання. Ми проаналізували: економія опалення в таких будинках за минулий опалювальний сезон склала 17-22 відсотки. Це ті цифри, на які мешканці можуть реально розраховувати й вирішувати, що їм вигідніше: сплачувати немалі суми за теплову енергію або один раз знайти можливість установити регулююче обладнання й у подальшому, окупивши витрати на нього, економити”.

Прес-служба «Полтаватеплоенерго»

Перейти до вмісту