Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

Молоко: користь чи шкода для організму

Здавалось би, молоко та молочні продукти — те, що є в нашому раціоні від народження, та досить звична для нас їжа. Водночас існує багато міфів та тверджень щодо користі та шкоди молока, і в цілому щодо його природності для організму людини.

Молоко містить молочний цукор — лактозу, і для її розщеплення та подальшого засвоєння необхідно виробляти фермент лактазу. Цей фермент розщеплює дисахарид на моноцукри, які всмоктуються в кишківнику та засвоюються нашим організмом. Якщо така схема в організмі не спрацьовує — цукор не всмоктується і дістається мікроорганізмам нашої мікробіоти. Вони споживають лактозу та утворюють велику кількість газів, що є класичним симптомом при непереносимості лактози.

Вироблення лактази відбувається у всіх ссавців у ранньому віці, водночас її активність з віком часто знижується. Тому “сприйняття” молока та молочних продуктів відбувається у всіх людей по-різному.

На сьогодні близько 75% дорослого населення мають знижену здатність перетравлювати лактозу в дорослому віці. Картина також різниться і глобально — лактозна непереносимість характерна для більш ніж 90% жителів північноамериканського континенту та Китаю, а на півночі Європи — люди перетравлюють її найкраще, – розповідає в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Якщо ж ви маєте проблеми з засвоєнням лактози, експерти радять наступне:

Надавати перевагу молочним продуктам без лактози (продукти майже не відрізнити на смак, втім безлактозні можуть бути трохи дорожчі).

Споживати мало молочних продуктів, проте регулярно.

В дослідженні Американського національного інституту здоров’я вказано, що якщо вживати за один прийом їжі не більше 12 г лактози (приблизно 1 чашка молока, або 2 чашки йогурту), то симптоми лактозної недостатності будуть мінімальні, чи не спостерігатимуться .

Людям, що не мають проблем з непереносимістю лактози, все одно варто пам’ятати, що слід дотримуватися помірності при споживанні продуктів з молока, особливо, з високою жирністю, – радить Супрун.

Молочні продукти можна і треба вживати, але вони не мають бути основою раціону. Якщо ви відчуваєте дискомфорт після вживання таких продуктів — проконсультуйтесь зі своїм лікарем.

Перейти до вмісту