Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Відомі тема і дата проведення Книжкового Арсеналу–2019

IX Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» пройде 22-26 травня 2019 року. Про це повідомляється на сайті Мистецького Арсеналу.

Про це повідомляє Читомо.

У фокусі IX фестивалю – тема співжиття, спільного буття на основі цінностей і домовленостей. Як у ширшому контексті – наші далекі і близькі сусіди, політичні і культурні, проблеми (добро)сусідства, партнерство і співробітництво в міжнародному вимірі. Так і у вужчому контексті – співжиття людей у межах однієї країни чи території, одного населеного пункту чи навіть будинку, про взаємопідтримку й емпатію, але також про конфлікт, протистояння або байдужість.

Тема під робочою назвою «Сусідство» звертає увагу на своїх і чужих однієї країни, на різні досвіди сусідства протягом історії, а також на те, чи знаємо літературу сусідів і як сусіди уявляли і уявляють нас, зазначають організатори.

«Відповідальність, співпричетність, діалог – ці поняття активно обговорюються в українському суспільстві як ключові для подальшого розвитку країни. Всі вони передбачають іншу сторону, інший голос. Хто ці відомі й невідомі «інші», з якими взаємодіємо в географічних обширах країни, в найближчому прикордонні та в межах новочасних політичних союзів? Де закінчується приватна територія й де починається спільна?

Які образи сусідів, воріженьків, кумів, союзників і зрадників створювала українська культура й кого зображує нині? І як із сучасного погляду ми перепрочитуємо ці образи в текстах Тараса Шевченка, Пантелеймона Куліша чи Івана Нечуя-Левицького?», – заявила кураторка фокус-теми, а також головна редакторка онлайн-видання «Korydor», журналістка, критикиня Віра Балдинюк.

Під час фокус-програми учасники фестивалю розмірковуватимуть, якими ми є в очах одне одного і якими хотіли би бути в сприйнятті зовнішнього світу. Що варто знати про себе в дзеркалі європейських та світових культур? Як дають собі раду країни після 1989 року – року падіння Берлінського муру?

Окрім фокус-програми, у межах фестивалю відбудуться виставкові проекти, а також кураторські й спеціальні програми від запрошених кураторів і партнерів, пройде Українська програма у співпраці із видавцями.

Нагадаємо, що минулого року Книжковий Арсенал відвідали понад 50 тис. людей і взяли участь понад 100 іноземних гостей із 32 країн світу, серед яких письменники, філософи, експерти видавничої справи, інтелектуали, ілюстратори й дизайнери тощо. Уже вдруге на фестивалі був представлений стенд стратегічного партнера Арсеналу – Франкфуртської книжкової виставки. Як повідомляють організатори, також є домовленості про розширену співпрацю і наступного року.

Перейти до вмісту