Ви тут:
децентралізація Полтавщина Суспільство 

Чи з’явиться на Полтавщині ще одна об’єднана громада – в Оржиці розмірковують про створення ОТГ

Днями консультанти Полтавського регіонального відділення проекту ПУЛЬС провели консультацію в Оржиці. Головна тема – створення об’єднаної територіальної громади, перестороги та очікування від об’єднання, процес децентралізації в Україні та області. На зустрічі, що відбулася в Оржицькій селищній раді, були присутні посадові особи та депутати Онішківської, Зарізької, Староіржавецької сільських рад та Оржицької селищної ради.

Оржицький район – один з трьох на Полтавщині, де й досі не створено жодної об’єднаної територіальної громади. Нагадаємо, немає ОТГ ще в Котелевському та Диканському районах. Разом з тим мапа Полтавщини цього року поповнилася трьома новими об’єднаними громадами: Чорнухинською, Опішнянською та Краснолуцькою, вибори в яких відбудуться вже 23 грудня. Повідомили у Полтавському регіональному відділенні Асоціації міст України.

Ініціаторка зустрічі – Олена Сидоренко, голова Оржицької селищної ради, на початку консультації зазначила, що вона не є противницею реформи та створення ОТГ й свідома того, що цього процесу не уникнути, адже адміністративна реформа, як і будь-які інші, має початок і логічне завершення. Разом з тим вона зазначила, що одним із стримуючих факторів щодо створення Оржицької ОТГ для депутатів є відсутність субвенції на розвиток інфраструктури для селища. Адже ця субвенція розраховується на одного сільського жителя пропорційно площі сільської території та кількості сільського населення.

Консультанти детальніше зупинилися на питаннях перебігу децентралізації, алгоритму та процедури об’єднання, процесі бюджетоутворення, розповіли про зміни в інфраструктурі та бюджеті, які відбулися у створених об’єднаних громадах.

– Нині в Полтавській області відбулися вибори в 41 ОТГ, ще 3 територіальні громади готуються до виборів. В об’єднаних громадах області мешкає близько 400 тисяч осіб, – говорить Олександр Полупан, консультант з правових питань. – Щодо фінансового стану, то ОТГ діляться на три категорії: з ревересною дотацією, таких громад 14, 17 ОТГ – дотаційні та 10 – це ті, які не мають ні дотацій, ні вилучення з бюджету.

До слова, потенційна Оржицька ОТГ не буде дотаційною, але разом з тим з її бюджету не вилучатимуть кошти до держбюджету.

Консультант зазначив, що децентралізація – це перш за все наближення якісних послуг до людей та наголосив, що об’єднаним територіальним громадам передають права, можливості, та разом з тим повноваження й відповідальність у багатьох сферах життєдіяльності: забезпеченні належної інфраструктури, освіти, соціальних послуг тощо.

Олександр Полупан також підкреслив – наразі процес створення об’єднаних територіальних громад в Україні добровільний і законом дозволяються різі формати створення ОТГ, як з двох-трьох так і більшої кількості рад.

– Бюджет об’єднаної громади від необ’єднаної в дохідній частині відрізняється завдяки податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), адже 60% цього податку залишається в бюджеті ОТГ, – розповіла Анжеліка Саідова, консультант з бюджетних питань. – Також об’єднані територіальні громади отримують стабілізаційну дотацію на освіту та охорону здоров’я та субвенцію на розвиток інфраструктури.

Серед питань, які найбільше цікавили присутніх – повноваження, які вони отримають після створення ОТГ, зокрема можлива оптимізація шкільної та медичної мережі, повноваження старост, формування бюджету об’єднаної громади, державні субвенції для ОТГ.

Зустріч з експертами спонукала присутніх в залі, найперше – голів сільських рад та депутатів, до роздумів щодо створення об’єднаної територіальної громади, хоча частина обранців, все ж залишилися при думці, що пришвидшувати цей процес не варто.

 

Перейти до вмісту