Ви тут:
Суспільство Україна 

Україна має унікальний шанс за 5 років сформувати нову модель територіального устрою, – Володимир Гройсман

Україна має унікальний шанс у найближчі 5 років сформувати нову модель територіального устрою, який базуватиметься на силі об’єднаних громад і таким чином сприятиме загальному зміцненню держави.

Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

За його словами, основа цих процесів – подальша реформа децентралізації, яка є однією з найуспішніших змін, що реалізує Уряд.

«Зараз завершився перший етап змін. І зараз потрібно формувати новий етап, – сказав Глава Уряду. – Треба не просто забезпечити подальшу реалізацію реформи, коли місцеві громади мають кошти, повноваження, нові можливості і право на об’єднання, але і захистити ці досягнення, закріпити їх в Основному Законі. Я небезпідставно вважаю, що в майбутні п’ять років є унікальний шанс вибудувати нову адміністративно-територіальну модель успішної і самодостатньої України».

Глава Уряду наголосив, що наразі в Україні є й противники реформи. І вони, певно, намагатимуться розвернути процеси у зворотному напрямку.

«Гарант незворотності децентралізації – Конституція. В ній необхідно закріпити і повсюдність місцевого самоврядування, і розподіл повноважень між рівнями влади на принципі субсидіарності, і гарантії фінансової самодостатності місцевого самоврядування», – зазначив Володимир Гройсман.

На його думку, розглянути проект змін до Конституції можна вже наступного року: діючим складом Верховної Ради України.

«Ця Верховна Рада зробила для місцевого самоврядування і децентралізації більше, ніж всі разом узяті скликання з часів незалежності. Тут є здорове ядро людей, які розуміють що таке місцеве самоврядування, – сказав Прем’єр-міністр. – Я пам’ятаю, як мені було важко працювати з Парламентом у 2014 році, я тоді був в Уряді Арсенія Яценюка і займався регіональною політикою і місцевим самоврядуванням. Було повне нерозуміння і відторгнення. А в 2015 році у нас уже було повне розуміння всіх гілок влади, що це правильна реформа і її потрібно реалізовувати. Тому я думаю, що ця Рада зможе це зробити».

Перейти до вмісту