Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

Кому заборонено купатися в ополонці, – пояснили лікарі

Наближається свято Хрещення Господнє, і багато хто вже готовий поринути в ополонку і змити з себе всі гріхи, накопичені за рік. Особисто я думаю, що не так все просто з гріхами, але традиція є традиція. Здавалося б, що може бути простіше: роздягнувся, занурився і пішов задоволений. Однак до цього процесу потрібно підійти з усією серйозністю.

По-перше, що б там не говорили, занурюватися в ополонку можна далеко не всім. По-друге, навіть людям з відмінним здоров’ям потрібно дотримуватися деяких правил, щоб не нашкодити організму. Тому у цій статті ми розповімо вам все, що потрібно знати сміливцям, які надумали пірнати в ополонку на Водохреще.

Купання в ополонці на Водохреща

Водохресні купання – традиція давня, хоч і дуже спірна. До слова, деякі священнослужителі називають купання в ополонці небезпечними для життя і стверджують, що вони не мають відношення до церкви. Коли з’явилася ця традиція і яку користь вона приносить, толком ніхто і не знає. Кажуть, що це допомагає очиститися і змити гріхи. Може і так…

Однак ми хотіли поговорити не про традиції, а про здоров’я. У свято Хрещення багатьом здається, що зануритися в ополонку – відмінна ідея. Дійсно, користь моржування і загартовування давно доведена, але непідготовленому організму це може нашкодити.

Занурення в крижану воду – небувалий стрес для організму. Наші наднирники після такого починають сходити з розуму і викидають в кров кінську дозу протизапальних гормонів. У нормі їх виділяється зовсім трохи, а тут миттєвий наплив. Він пригнічує всі запальні реакції, допомагаючи переносити холод.

Володарям середнього здоров’я побоюватися не потрібно, адже через пару днів стан гормонів прийде в норму, і людина навіть нічого не помітить. Якщо ж організм хоч трохи ослаблений, то через дня два доведеться розплачуватися за сміливість. Наднирники будуть шалено викидати гормони максимум два дні, а потім виникне дефіцит, організм різко ослабне і стане чутливим до інфекцій.

При цьому навіть нешкідлива інфекція зможе вкласти тебе в ліжко на тиждень, а то і два. І нехай говорять, що захворіти неможливо, але лікарі впевнені, що це не так. Для початку давайте з’ясуємо, кому взагалі не можна купатися в ополонці і чому.

КОМУ ВАРТО ВІДМОВИТИСЯ ВІД КУПАННЯ В ОПОЛОНЦІ

Людям із запальними та хронічними хворобами
Будь-яке хронічне захворювання або запальний процес – це протипоказання для екстремальних купань, особливо тим, хто збирається занурюватися вперше.
При переохолодженні може різко запуститися запальний процес і початися загострення хвороби. Тому ризикувати не варто.

Тим, у кого є захворювання дихальних шляхів
Бронхіт, астма і інші захворювання дихальних шляхів можуть проявитися просто під час занурення. Через різкий перепад температур може статися м’язовий спазм і навіть зупинка дихання.

Людям зі слабкою серцево-судинною системою
Якщо у тебе тендітні судини, вони можуть не витримати різкого спазму від контакту з крижаною водою. Це призведе до надриву і інших небажаних наслідків. Людям з варикозом, атеросклерозом, а також тим, хто переніс інсульт, купатися в ополонці заборонено.

Людям із захворюваннями нирок
Якщо у людини спостерігається ниркова недостатність, сечокам’яна хвороба або пієлонефрит, то купання в крижаній воді може привести до ниркового інфаркту через різкий спазм судин.

Маленьким дітям
Багато батьків тягнуть за собою в ополонку зовсім маленьких дітей. Але робити цього категорично не можна, адже терморегуляція дітей, особливо до трьох років, недосконала. Дитина з легкістю може отримати переохолодження, а батьки навіть не встигнуть це помітити. Наслідки: менінгіт, пневмонія і ще з десяток небезпечних хвороб. Це дуже небезпечно!

Особливо таке купання є небезпечним для дівчаток. Під час купання вони можуть отримати серйозне запалення, а то і зовсім заробити безпліддя. Чи вартує це такого ризику?

Літнім людям
Людям у віці краще утриматися від таких сумнівних процедур. Це може бути небезпечно для здоров’я. Крижана вода викликає сильний спазм судин, що може призвести до зупинки серця та інсульту.

З цього можна зробити тільки один висновок: купатися можна лише абсолютно здоровим людям. Якщо у тебе немає хронічних захворювань, ти ведеш здоровий спосіб життя і займаєшся спортом, то твій організм без проблем впорається з такими навантаженнями. У всіх інших випадках краще постояти на березі і подивитися на все це дійство.

Якщо ти все ж вирішив зануритися, хоч ми і попереджали, що це не найкраща думка, тоді хоча б слідуй правилам. Гріхи гріхами, а здоров’я потрібно берегти.

ПРАВИЛА ВОДОХРЕСНОГО КУПАННЯ

Підготуйся до купання заздалегідь. Почни загартовуватися хоча б за кілька тижнів до Хрещення. Виходь на балкон в футболці, обливайся холодною водою вдома. Це допоможе підготувати організм до твоїх експериментів. Є навіть можливість, що ти передумаєш зовсім.

Не у всяку погоду можна купатися в ополонці. Якщо на вулиці мороз більше 10 градусів, то краще відмовитися від цієї затії. Для новачків ідеальна температура – від 2 до 5 градусів нижче нуля.

Зірки зійшлися, ти вирішив скупатися, тепер потрібно правильно підготуватися. Одягни зручний одяг, який легко зашпиляється і знімається, щоб після занурення швиденько переодягнутися і почати зігріватися. Жодних гудзиків і складних застібок, закляклими пальцями ти з ними просто не впораєшся.

До купання не приймай алкоголь. Це не додасть тобі ні хоробрості, ні тепла, а ось розрив кровоносних судин забезпечити може. Краще зігріватися чаєм, ефект той же, а ризик нижчий.

Заходь в воду поступово, а перед цим добре розігрійся. Перед тим як стрибнути в ополонку, побігай, присядь пару раз, щоб зігрітися. Тільки після цього заходь в воду, повільно, без різких рухів. Дай організму час підготуватися, так стрес для нього буде в рази меншим. Не сиди в ополонці до посиніння, десяти секунд цілком вистачить, якраз встигнеш тричі зануритися.

Без цих правил в ополонку не лізь. А ще не забудь перед цим проконсультуватися з лікарем, щоб виключити всі можливі фактори ризику. Краще зайвий раз перестрахуватися, ніж потім розгрібати неприємні наслідки. Бережи себе!

Перейти до вмісту