Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

Що робити, якщо у дитини лихоманка: пам’ятка для батьків

Що робити, якщо у дитини лихоманка? Лікарі розробили пам’ятку для батьків щодо дій в такій ситуації.

Стан вашої дитини дозволяє лікувати її в домашніх умовах. Однак, можуть виникнути ситуації, коли до лікаря треба звернутися в обов’язковому порядку: коли ви не впевнені у своїх знаннях правил догляду за дитиною в домашніх умовах; самопочуття дитини погіршилося; у дитини з’явилися судоми; ви побачили у дитини висипання, що не змінює кольору при натисканні; лихоманка триває понад 3-4 дні, – розповідають фахівці.

Що необхідно зробити, якщо у дитини лихоманка?

Робіть профілактику зневоднення – регулярно пропонуйте дитині пиття. Якщо дитина знаходиться на грудному вигодовуванні, це- молоко.

Ознаки зневоднення:

Запали великі джерельця (м’які ділянки на голові дитини);

– запали очі:

– сухий рот;

– нема сліз

Якщо ви помітили у дитини ці ознаки, зробіть усе можливе для збільшення вживання рідини, або зверніться за медичною допомогою.

Одяг

Дитину з лихоманкою не можна повністю роздягати або переукутувати. Якщо дитина тремтить або пітніє, змініть кількість одягу.

Ліки для пониження температури

Препарати (парацетамол чи ібупрофен) для лікування лихоманки давати не обов’язково. Але, якщо дитині дуже зле, можете використати дитячий аналог цих препаратів. Перед застосуванням, ознайомтеся з інструкцією щодо правил вживання. Не давайте ці препарати одночасно. Якщо не допомагає один препарат, другий дайте за 2-3 години.

Вологе обтирання

Не обтирайте дитину водою. Це не допоможе зняти лихоманку.

Спостерігайте за дитиною

Протягом ночі перевіряйте чи не з’явилося висипання на тілі дитини, чи не погіршився її стан. Якщо ви побачили висипання, проведіть ,так званий, «склянковий тест».

Дитина з лихоманкою не повинна відвідувати дитячий садок. Повідомте медсестрі вашого дошкільного закладу про хворобу дитини.

Склянковий тест

Якщо у вашої дитини з’явилося висипання на тілі, вам необхідно провести тест, аби з’ясувати його природу. Отже, щільно притисніть склянку до ділянки шкіри, де ви побачили висипання. Якщо його видно через скло і воно не міняє свого кольору при натисканні, негайно звертайтеся до лікаря. Ще одна порада. Висипання краще роздивлятися на світлих ділянках шкіри – долонях, підошві, животі.

Перейти до вмісту