Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

«Бюджет участі Полтави-2019»: нові правила – більші можливості

Учора в стінах КО «Інститут розвитку міста» відбулося чергове засідання робочої групи з питань партиципаторного бюджетування, яке провів її голова Олександр Глазов. Участь у засіданні також взяли представники структурних підрозділів міськвиконкому, які є відповідальним виконавцями реалізації проектів-переможців минулих років. Про це повідомили у Полтавській міській раді.

Коригування певних аспектів провадження громадського бюджету у місті, внесення змін до діючого Положення про конкурс, пошук шляхів вдосконалення окремих пунктів документу, а також розробка алгоритму підвищення ефективності «Бюджет участі» у Полтаві – основні теми робочої наради.

На засідання запросили також експерта Польсько-української фундації співпраці ПАУСІ Ірину Стасюк. Вона розповіла про те, як важливо, аби громада та влада були у взаємодії:

– Попередньо ми вже зустрічалися з мешканцями Полтави на воркшопі з питань розвитку та вдосконалення «Бюджету участі» у вашому місті. Останні, в свою чергу, винесли пропозиції щодо підвищення ефективності громадського бюджету, а також вказали на ряд прогалин та проблем у Положенні. Під час внесення змін до документу фахівці врахували всі думки потенційних авторів проектів, тому наша задача сьогодні «пройтися» по кожному пункту Положення та внести свої обґрунтовані пропозиції.

Першочергово, на що звернули увагу учасники – це склад робочої та експертної групи. Наприклад, остання буде складатися лише з очільника цієї групи, відповідального фахівця з питань «Бюджету участі», а також представників структурних підрозділів міськвиконкому.

Говорили на засіданні і про зміст Положення. Члени робочої групи внесли пропозиції щодо зміни вікових обмежень подачі проектів, голосування за них, постійне звітування за установленою формою, а також введення нового поняття «мікропроект».

– «Мікропроект» – це проект, кошторис якого не буде перевищувати 100 тисяч гривень. Під дану категорію можуть підпадати проведення різноманітних фестивалів, конкурсів, виставок, тощо, – зазначив Олександр Глазов. – Це досить слушно, адже не всі автори можуть освоїти 500 тисяч гривень – обсяг маленьких проектів. Окрім того, на перспективу, ми хочемо виокремити дитячий бюджет участі.

Серед іншого, під час засідання члени обговорили ряд організаційних питань.

Незабаром відбудеться наступна зустріч, аби остаточно відкоригувати пункти документу та винести Положення на затвердження сесії Полтавської міської ради.

Перейти до вмісту