Ви тут:
Освіта Суспільство Україна 

В українських закладах профосвіти вже працюють 185 навчально-практичних центри, – МОН

В українських закладах профосвіти вже відкрито 185 навчально-практичних центрів, де учні працюють з сучасною технікою та матеріалами. З них 100 обладнані коштом державного бюджету, а 85 – за кошти бізнесу та соціальних партнерів.

Про це інформує Міністерство освіти і науки України.

“Сьогодні обладнання закладів зношене на 60%, а у деяких регіонах – на усі 100%. Ми розуміємо, що професійна освіта більше пов’язана із практикою, аніж з теорією. Навіть найталановитіший майстер не зможе навчити учня правильно працювати з матеріалом, якщо не матиме відповідних інструментів під рукою. Однак динаміка останніх років показує, що ситуація із обладнанням у закладах поступово змінюється. Свідченням цього є 185 навчально-практичних центрів, які були відкриті з 2016-го коштом держбюджету та бізнес-партнерів по всій Україні. За державні кошти кожен 7-ий заклад був оснащений сучасною технікою. Крім того, ми працюємо над великим інфраструктурним проектом з європейськими партнерами, які вкладуть 58 млн євро, зокрема, в оновлення навчального середовища закладів”, – розповіла генеральний директор директорату професійної освіти МОН Ірина Шумік.

Перші 50 НПЦ за кошти бюджету було створено протягом 2016-2017 років за такими професіями: швачка, монтажних сантехнічного обладнання, тракторист.

Торік у модернізацію закладів профосвіти було інвестовано вдвічі більше – 100 млн гривень. Це дозволило відкрити протягом року ще 50 НПЦ за такими напрямами:

  • механічна обробка металу (професії: Токар. Верстатник широкого профілю. Фрезерувальник. Шліфувальник. Свердлувальник) – 9 НПЦ;
  • зварювальні технології (професії: Електрозварник ручного зварювання. Електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних зварювальних машинах. Зварник) – 25 НПЦ;
  • електротехнічні технології (професії: Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування. Електромонтажник з освітлення та освітлювальних мереж. Електромонтажник силових мереж та електроустаткування) – 15 НПЦ;
  • з професії: Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва – 1 НПЦ.

На цей рік в бюджеті також передбачено кошти для створення центрів – 50 млн грн. Наразі фахівці МОН працюють над документом, який визначатиме їх розподіл за напрямами та регіонами. Ці кошти направлять на створення ще близько 45 НПЦ для найбільш затребуваних серед роботодавців професій.

“Зараз ми вже вийшли на фінальну стадію обробки даних, отриманих від моніторингу затребуваних на ринку праці професій. У робочій групі, куди також були залучені роботодавці, ми виокремлюємо ті професії та напрями, за якими буде створено навчально-практичні центри 2019 року”, – додала Ірина Шумік.

Перейти до вмісту