Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині триває аудит земель сільськогосподарського призначення

25 березня, під час апаратної наради, обговорили результати проведення аудиту земель сільськогосподарського призначення в Полтавській області.

“Проведення аудиту земель сприя збільшенню надходжень до місцевих бюджетів. На данний час в усіх районах області діють робочі групи з аудиту земель. За результатами аудиту виявили зземельних ділянок с/г призначення що використовується без оформлення прав на них або з порушенням земельного законодавства понад 22 тисячі гектар (12,5 тис. га — державної власності, 2,7 тис. га — комунальної, 2,5 тис. га — приватної, 4,5 тис. га — колективної), – повідомив директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА Сергій Фролов.

Найбільшу кількість таких земель виявили у Глобинському, Кобеляцькому та Лохвицькому районах.

Я вважаю, що райони, де виявили найбільше порушень – це приклад більш предметного принципового підходу до проведення аудиту земель”, – додав Сергій Фролов.

“Головною метою проведення аудиту земель є стимуляція людей на місцях до впорядкування документації”, – зазначив т. в. о. Голови Полтавської ОДА Роман Товстий.

Основні порушення, які виявили, під час аудиту: самовільне заняття земель (без документів), відсутність договорів оренди землі між власниками і користувачами, використання земель не за цільовим призначенням.

“Земельний ресурс надзвичайно важливий як для громади, так і для держави в цілому”, – начальник ГУ Держгеокадастру у Полтавській області Вадим Чувпило.

Завдяки проведенню аудиту земель до місцевих бюджетів додатково надійшло 1 млн 366,8 тис. грн, з фізичних осіб підприємців — 319 тис. грн, оподаткованою платою за землю — 900 тис. грн.

“Хочу звернути увагу, що комісія з аудиту земель не являється каральним органом. Але виявлені порушення передають до правоохоронних органів. Решетилівському та Чорнухинському районам необхідно активізуватися, а Миргородському району доповісти про проведену роботу”, – зазначив т. в. о. Голови Полтавської ОДА Роман Товстий.

Перейти до вмісту