Ви тут:
ВИБОРИ 2019 Полтавщина прес-онлайн-конференція Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині не зафіксували серйозних порушень виборчого законодавства під час голосування, – ОПОРА та поліція

День повторного голосування на Полтавщині минув без суттєвих порушень виборчого законодавства. Такі висновки сьогодні, 22 квітня, на прес-конференції в ОКІА “Новини Полтавщини” зробили координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області Костянтин Донченко та начальник ГУ Нацполіції Полтавщини Андрій Замахін.

За словами Донченко, найбільшими проблемами під час голосування було матеріально-технічне забезпечення виборчих дільниць.

– На ряді дільниць в Полтавському та Лохвицькому районах нашими спостерігачами на ранковому засіданні була зафіксована недостатня, згідно з вимогами виборчого законодавства, кількість виборчих скриньок, як стаціонарних, так і переносних, а також необхідна кількість кабінок для голосування, – розповів Донченко.

Крім того, на трьох дільницях у Горішніх Плавнях кількість отриманих комісією бюлетенів була меншою на 10, ніж зареєстрованих виборців, а на ДВК у Гадячі та Лохвицькому районі була менша кількість, ніж вимагає того частина 7 статті 71 Закону, а саме — на 0,5 відсотка більшою за кількість виборців.

– У разі стовідсоткової явки виборців це могло б призвести до серйозних проблем.

Також ОПОРА масово фіксувала проблеми з забезпеченням вільного потрапляння на дільниці для голосування людей з інвалідністю. Подібні випадки зафіксовані в Полтавському, Кременчуцькому, Глобинському, Гребінківському, Карлівському, Кобеляцькому, Новосанжарському, Машівському, Чутівському, Миргородському, Решетилівському, Козельщинському та Зіньківському районах.

– Згідно з технічними вимогами для приміщень, які використовуються для голосування та визначені постановою ЦВК №5 від 19.-1.2012 року, дільниці мають бути облаштовані пандусом, – наголосив Костянтин Донченко.

У свою чергу, Андрій Замахін розповів, що в період з 1 по 19 квітня в області зареєстровано 62 повідомлення пов’язані з виборчим процесом. Жодна з інформацій не містила ознак кримінального правопорушення.

– Станом на 19 квітня було складено 1 адмінматеріал. Зокрема, поліцейськими Кременчука було задокументовано факт розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації без необхідних реквізитів. Під час “дня тиші” до нас надійшло 20 повідомлень про ймовірні порушення виборчого законодавства, з них — 11 повідомлень про розміщення на біг-бордах прихованої політичної реклами, 3 — трансляції інформації на телебаченні, 2 — розповсюдження агітаційної продукції, 1 — не включення до списку виборців, 1 — невірний час вказаний у запрошенні, 1 дзвінок по телефону із закликом голосувати за одного з кандидатів. Усі повідомлення занесені до журналу Єдиного обліку. За фактами розповсюдженні агітації під час “дня тиші” було складено 2 адмінпротоколи, матеріали направлять до суду, – розповів Андрій Замахін.

Він зазначив, що у день виборів до поліції надійшло 57 повідомлень про ймовірні порушення виборчого законодавства. Найбільш поширені приклади повідомлень, які були зареєстровані це — відсутність або некоректне внесення у списки виборців, агітація на біг-бордах та усна агітація, неприбуття комісії ДВК для голосування вдома, члени ДВК не роз’яснювали як проголосувати на дому, фотофіксація бюлетеня, використання ручки зі зникаючим чорнилом.

– Наразі 29 повідомлень поліцією уже опрацьовано. Ознак правопорушень не встановлено, окрім двох випадків, де на порушників склали адмінпротоколи. Один протокол складено у місті Лубни на члена ДВК, який знаходився у нетверезому стані, другий — у Кременчуці на члена ДВК, який вдягнув бейдж з агітацією одного з кандидатів. Приємно констатувати, що відомості, які б могли містити ознаки кримінальних правопорушень, в області не зареєстровані. За що я щиро вдячний нашим громадянам, спостерігачам і членам ДВК. Висловлюю подяку усьому особовому складу поліції, а також військовослужбовцям Нацгвардії, працівникам ДСНС та ДМС, – підсумував Замахін.

На прес-конференції були присутні і представники Місії ОБСЄ, щоправда коментарів стосовно виборів в Україні не надали та порадили дочекатися офіційної заяви відомства.

Перейти до вмісту