Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

У Полтаві смакували інтелектуальною кавою з різдвяного Відня 1913 року

21 квітня у Полтавському академічному обласному театрі ляльок у рамках гастрольного прем’єрного туру відбувся показ антрепризи «Віденська кава» за однойменною п’єсою Дмитра Корчинського.

Автор вже звертався до історичних паралелей у «Посттравматичній рапсодії». Кінопрем’єру за цим драматичним твором (про один день під Іловайськом в різні часи) полтавці переглядали та зустрічалися з творчою групою минулого року наприкінці березня.

Вистава «Віденська кава» побудована на можливості історичного факту. У Відні в 1913 році одночасно на сусідніх вулицях мешкали Адольф Гітлер, Зигмунд Фройд, Йосип Сталін (Джугашвілі) і Лев Троцький. https://www.bbc.com/ukrainian/entertainment/2013/04/130419_hytler_stalin_nk

Вони цілком могли випадково зустрітися в одній кав’ярні, де й відбувається дія вистави. Емоційно неврівноважені персонажі, які визначили майбутнє світу (і певною мірою сучасність), з волі автора опиняються в комічних і водночас трагічних ситуаціях. Вони ще не знають своїх ролей в історії. Різдво (25 грудня) останнього нейтрального року перед Першою світовою війною… До уваги глядача – психологічні портрети обмеженого в коштах 24-річного художника Адольфа (Назар Борушок), заможного 57-річного психоаналітика Зигмунда (Сергій Федорчук), 35-річного грузинського революціонера-авантюриста Йосипа (Віталій Чорний) та 34-річного російського емігранта, теоретика революції Лева (Павло Довгань-Левицький)… Й молодої кельнерки Христини (Лідія Семесюк) – галицької заробітчанки.

«Галичина, та й уся Україна, так часто були змушені обирати… І майже завжди обирали невдало...» – вкладає в її вуста Дмитро Корчинський.

На його думку, «увесь спектр ідей сьогоднішнього дня закладався тими людьми, яких я звів того дня у віденській кав’ярні… Якщо «Посттравматична рапсодія» – це відповідь на драматургію Шекспіра, то «Віденська кава» – на Чехова й усе 20-е сторіччя».

Режисер Ігор Марусяк акцентує: «Це класична постановка, багато психологічних конфліктів. Загалом персонажі у виставі ще не реалізовані в своїх історичних ролях. Вони лише намагаються щось змінити. Й важливий парадокс, що могло бути все зовсім по-іншому…»

Символічним епіцентром вистави є кава. Слова французького дипломата Шарля Моріса де Талейрана «Ідеальна кава повинна бути гарячою як пекло, чорною як чорт, чистою як ангел і солодкою як любов» – як лейтмотив сценічного кавового рецепту від Дмитра Корчинського та Ігоря Марусяка.

Виставу вперше побачив київський глядач 21 жовтня 2018 року.

В гастрольному турі – вже приймали житомиряни (25 березня), львів’яни (13 квітня), івано-франківці (14 квітня).

Кошти з продажу квитків та благодійні пожертви призначені для потреб 1-ої окремої штурмової роти Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор» (ДУК ПС).

«Віденська кава» тестує глядача на знання історії та психології людини й водночас на злобу дня провокує, змушує проводити паралелі між минувшиною й сьогоденням, проектувати на майбутнє. Фінал – не крапка й навіть не три, а безліч знаків питання… У глядача є можливість власного тлумачення.

«Талановита робота всіх: автора, режисера і, звичайно ж, акторів! Тонка інтелектуальна гра, яскраві образи! Достойна вистава! Такий театр сьогодні потрібен! Зокрема в контексті сьогоднішніх виборів…» впевнений актор, режисер Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Миколи Гоголя Богдан Чернявський.

Тетяна Сушко

Перейти до вмісту