Ви тут:
Медицина Суспільство 

Протест проти підвищення зарплат: Антифейк МОЗ щодо трансформації екстреної медичної допомоги

11 червня до МОЗ України прийшли працівники екстреної медичної допомоги з вимогами скасувати трансформацію. Очевидно, мета цього заходу – підірвати довіру до змін у системі охорони здоров’я та Міністерства, адже вислухати аргументи і вести переговори з представниками МОЗ України протестувальники відмовилися.

Під час мітингу озвучили багато вже спростованих фейків – про фінансування системи охорони здоров’я, зміни в наданні окремих медичних послуг тощо. Спростовуємо фейки, що стосуються безпосередньо екстреної медичної допомоги.

У МОЗ сподіваються, що працівники “екстренки” ознайомляться з фактами і не будуть піддаватися на провокації і маніпуляції.

Фейк: “З профспілками не погодили трансформацію системи екстреної медичної допомоги”.

Факт: МОЗ України врахувало усі пропозиції профспілок до Концепції розвитку системи екстреної медичної допомоги в межах компетенції Міністерства. Спільний представницький орган репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні (СПО об’єднань профспілок – головний орган, який акумулює позиції усіх профспілок) звернувся до МОЗ України 23.05.2019 офіційним листом, в якому були викладені три зауваження до Концепції:

▪️ узгодити терміни реалізації Концепції з трансформацією усієї системи охорони здоров’я, зокрема – зі змінами на рівні спеціалізованих медзакладів, куди можуть переводитись працівники екстреної медичної допомоги;

▪️ при запуску змін на всій території України враховувати досвід трансформації в пілотних регіонах;

▪️ залучати СПО об’єднань профспілок на етапі розробки проектів.

МОЗ України врахувало ці зауваження і внесло необхідні зміни.

Фейк: “Тепер у бригадах екстреної медичної допомоги буде 2 фахівця, наша вимога – 3”.

Факт: Служба екстреної медичної допомоги може прийняти рішення, що бригади включатимуть трьох фахівців.

Два фахівці – це мінімальне число фахівців у бригаді екстреної медичної допомоги.

У нових умовах (з 2020 року) служби екстреної медичної допомоги стають “господарями становища”. Вони автномізуються і перетворюються на комунальні некомерційні підприємства. Це означає, що тепер організаційні, фінансові, господарські, технічні рішення приймає сама служба. У тому числі розмір заробітної плати тепер залежатиме не від тарифної сітки, а від умов колективного договору. Так уже нині працює “первинка”: у закладах з ефективним керівництвом і проактивним колективом зарплатні медиків зросли в кілька разів.

МОЗ України формує головні умови/правила, аби забезпечити спроможність якісно надавати медичну допомогу, Національна служба здоров’я України – розраховує, закладає і в результаті оплачує кошти, аби у закладів була можливість надавати ці послуги. А пріоритети, ефективна організаційна і операційна діяльність – це завдання кожного конкретного медзакладу чи служби екстреної допомоги.

Фейк: “МОЗ хоче змінити назви професій, а не суть”.

Факт: Змінюється логіка взаємодії і ефективності бригад екстреної медичної допомоги:

🔹 Водії стануть активними учасниками процесу порятунку життя. У якості екстрених медичних техніків вони будуть допомагати бригадам і вмітимуть надавати першу допомогу. Відповідна підготовка змінить їхній професійний статус і значно підвищить рівень заробітної плати.

🔹 Фельдшери пройдуть перепідготовку та за її результатами в якості парамедиків надаватимуть допомогу за кращими світовими стандартами. При цьому вони отримуватимуть значно вищі зарплати.

🔹 Лікарі також пройдуть спеціалізовані курси підвищення кваліфікації, що зробить можливим покращення умов їх роботи.

Нині в системі екстреної медичної допомоги є тисячі професіоналів, які присвятили себе порятунку інших. Це надзвичайно важлива місія, з якою працівники екстренки часто спраляються навіть не завдяки, а всупереч негативним зовнішнім факторам.

Мета МОЗ України – підтримати і зміцнити систему екстреної допомоги: забезпечити надійним транспортом, сучасним обладнанням, необхідними медикаментами і достойними зарплатами. Усі ці речі є необхідними, аби якість екстреної допомоги відповідала світовим стандартам. Саме ці принципи покладені в основу трансформації системи екстреної медичної допомоги.

Перейти до вмісту