Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтаві до дня народження Котляревського відбудеться флешмоб: півтисячі хористів одночасно заспівають «Де згода в сімействі»

У заступника голови Полтавської ОДА Миколи Білоконя відбулася нарада з питань підготовки урочистих заходів до 250-річчя від дня народження І.П. Котляревського. Ювілей припадає на 9 вересня 2019 року.

Микола Білокінь сказав про необхідність зваженого і відповідального підходу до проведення заходу.

«Іван Котляревський – наш земляк. Це видатна постать, яку знають не лише в Україні, а й в усьому світі. На захід запросили багато гостей: високопосадовців зі столиці, поетів, відомих артистів, прозаїків. Ми повинні провести ювілей на високому рівні», – зазначив Микола Білокінь.

Докладніше про заходи поінформувала директор Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Валентина Вождаєнко.

Серед запланованого – покладання квітів до пам’ятника Івану Котляревському, святкові урочистості «Будеш батьку панувати, поки живуть люди, поки сонце з неба сяє, тебе не забудуть…», вручення Премії Полтавської обласної ради імені Івана Котляревського, прем’єра вистави «Наталка Полтавка» та моно-вистави «Котляревський у персоналіях», художньо-мистецький пленер «Полтавщина і Котляревський».

Крім того, планується провести вечір сучасної поезії під викритим небом «Поет і місто. Кільцевий маршрут» біля Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.

Серед фішок – пісенний флешмоб. Одночасно півтисячі хористів виконають пісню «Де згода в сімействі». Розпочне урочистості національний заслужений академічний український народний хор України імені Г.Верьовки. Артисти Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М. Гоголя покажуть колаж із вистав за творами Івана Котляревського. Також облаштують спеціальну фотозону.

Урочистості проведуть як біля пам’ятника, так і в садибі Івана Кортляревського.

«Ми хочемо відтворити атмосферу, яка панувала в часи, коли в Полтаві відкривали пам’ятник видатному письменнику. Все буде як у 1903 році, з тими ж театралізованими героями, тим же колоритом. Тобто спробуємо повторити старе дійство, щоб люди занурилися у святкову атмосферу», – розповіла Валентина Вождаєнко.

Пам’ятник Котляревському в Полтаві відкрили 30 серпня (12  вересня) 1903 року. 

У вересні цього року ще планують видати пів сотні екземплярів «Енеїди», які передадуть районним бібліотекам.

Перейти до вмісту