Ви тут:
здоров’я Суспільство 

Які є гормони та як вони впливають на наш організм

Тьмяніє та випадає волосся, у вас втома і сон ніяк не допомагає її здолати, стан близький до депресивного, стали мерзнути, а сексу взагалі не хочеться. Знайомо? Одна з частих причин – проблеми зі щитоподібною залозою. Коли звертатись до ендокринолога, про гормони та як вони впливають на наш організм розповіла ендокринолог Центру ПМСД Полтава Юлія  Денисюк.

“Якщо перевірили щитоподібну залозу, а там все нормально, то варто відвідати інших фахівців”, – говорить Юлія Денисюк.

Тиреотропний гормон (ТТГ)
Він стимулює щитоподібну залозу, аби вона утворювала тиреоїдні гормони. Рівень ТТГ зростає, якщо щитоподібна залоза не впорується і не утворює достатню кількість гормонів або в разі порушення роботи самого гіпофізу. Дослідження роботи щитоподібної залози, зазвичай, починається з огляду пацієнта та аналізу рівня ТТГ.

Тироксин та трийодтиронін

Ці гормони утворює щитоподібна залоза у відповідь на дію ТТГ. Для їх синтезу потрібна амінокислота тирозин, йод, та сигнал у вигляді ТТГ. Тироксин – головний тиреоїдний гормон. Більшість клітин мають рецептори до тиреоїдних гормонів. Якщо цих гормонів бракує, то людина може мати такі симптоми (можливо, не всі, а лише кілька):
– слабкість,
– набір ваги або проблеми із її скиданням,
– сухе жорстке волосся, втрата волосся,
– непереносимість холоду,
– біль у м’язах,
– закрепи,
– депресивний стан,
– дратівливість,
– порушення менструального циклу чи втрата лібідо.

“У дітей брак гормонів щитоподібної залози проявляється як затримка розумового розвитку. Недостатність може бути наслідком браку йоду в раціоні. В такому разі залоза збільшується. Або ж руйнацією щитоподібної залози – наслідок аутоімунного захворювання”, – зазначила лікар.

В Україні брак гормонів щитоподібної залози трапляється частіше, аніж надлишок.

А якщо все ж гормонів більше, аніж треба, то симптоми будуть такі:
– знервованість та роздратованість,
– непереносимість спеки і пітливість,
– тремтіння,
– втрата ваги або нездатність її набрати,
– підвищена активність кишківника,
– набряклість щитоподібної залози,
– тахікардія (часте серцебиття),
– порушення менструального циклу,
– тонка, тендітна і волога шкіра,
– нерівномірний ріст волосся,
– порушення сну.

Надлишок тироксину може виникати внаслідок запалення залози або якщо з’являються власні антитіла до рецептора ТТН, які імітують дію гормону на рецептор і змушують залозу виділяти гормони.

Важливо споживати достатню кількість йоду (близько 150 мг/добу) та звертатися до лікаря у разі підозри порушення роботи залози чи заради профілактики.

“Трапляється, що ендокринолог може скерувати пацієнта до кардіолога чи невропатолога, аби виключити інші патології, адже деякі симптоми можуть бути дуже схожими на ті, що при серцево-судинних захворюваннях чи неврологічних проблемах”, – говорить Юлія Денисюк.

Які дослідження?

УЗД щитоподібної залози.

Якщо УЗД покаже, що все в нормі, то лише за цим обстеженням не можна сказати, чи має пацієнт патологію, – зауважує лікарка. – УЗД іноді може показувати ознаки того чи іншого захворювання, а щоб розуміти, з чим маємо справу, варто здати кров на гормони щитоподібної залози”.

Перш за все здають аналізи на гормон ТТГ.

“Нині кількість випадків патології гіпофункції чи гіпер- щитоподібної залози дуже зросла”, – твердить Юлія Сергіївна.

У зоні ризику чоловіки та жінки, хоча більше половини – жінки. Така статистика передовсім тому, що жінки більш уважні до здоров’я та частіше відвідують лікарів.
Людина може набрати вагу, хоча їсть, як завжди – не більше, а проблема криється в щитоподібній залозі.

“Якщо маєте підозри на збої в роботі щитоподібної залози, не марнуйте час – ендокринолог вам у поміч. УЗД та аналіз крові на гормони щитоподібної залози прояснять картину. Якщо недугу не занедбати, все можна виправити лікуванням та дотриманням порад щодо харчування”, – додає лікар.

Перейти до вмісту