Ви тут:
Прес-релізи Суспільство 

Вітчизняні виробники нафтопродуктів наполягають на компенсаційних заходах

Вітчизняні виробники нафтопродуктів наполягають на компенсаційних заходах

“Укртатнафта”, “Укрнафта” та “Укргазвидобування” подали спільну заяву до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України за фактом антиконкурентних дій при поставках в Україну російського дизпалива та скрапленого газу.

Порушення правил міжнародної торгівлі при поставках російських нафтопродуктів полягає в тому, що виробникам в РФ з бюджету компенсують витрати, що пов’язані з виробництвом та експортом нафтопродуктів за схемою повернення з бюджету акцизів, що є субсидуванням та порушує норми ВТО.

Завдяки субсидуванню частка російських нафтопродуктів в загальному імпорті на ринку дизпалива досягла 47%, по скрапленому газу – 55%, при цьому істотно скоротилася частка поставок з Білорусі, Литви, Польщі.

Українські виробники наполягають на компенсаційних заходах у вигляді мит на субсидований імпорт за ставкою 8,46%.

Введення мит не призведе до дефіциту та зростання цін, оскільки ринок імпортних поставок з Білорусі, Литви, Польщі; морських танкерних поставок та внутрішнього виробництва є конкурентним. Введення мит призведе до перерозподілу часток ринку від російських постачальників на користь виробників з інших країн та буде сприяти зростанню внутрішнього виробництва і зниженню собівартості українських нафтопродуктів.

Скорочення залежності від поставок російських нафтопродуктів є одним з ключових доручень Кабінету міністрів України в рамках затвердженого Указом Президента 874/2019 від 02.12.2019р. рішення СНБО, яким передбачено до 01.07.2020 року реалізувати заходи з диверсифікації поставок нафтопродуктів (з одного джерела не більше 30%).

Для довідки: сукупні податкові надходження до бюджету України трьох заявників складають 70 млрд.грн. на рік.

Перейти до вмісту