Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

День встановлено в Україні «… На підтримку ініціативи громадських організацій та з метою вшанування громадян України, які виконували військовий обов’язок на території інших держав…» згідно з Указом Президента України «Про День вшанування учасників бойових дій на території інших держав» від 11 лютого 2004 р. № 180/2004.

15 лютого зазвичай переважно побіжно зазначався як День закінчення збройної інтервенції до Афганістану без жодних святкувань чи церемоній. Хоча частиною суспільства неофіційно відзначалося як річниця завершення виведення радянських військ з Афганістану в 1989 році.

З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав до полтавців звернувся голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький та голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов.

Дорогі земляки!

У ці лютневі дні ми подумки повертаємося в минуле, згадуємо сурові події афганської війни, крізь яку пройшли 160 тисяч українців, 3300 з них не повернулися додому, поливши кров’ю чужу непривітну землю.

Радянська інтервенція в Афганістан – це лише один із злочинів комуністичного режиму, який забрав життя наших земляків за незрозумілі цілі та ідеї тодішнього керівництва. За часів Радянського Союзу виконувати «інтернаціональний» обов’язок військові змушені були також у В’єтнамі, Ефіопії, Сирії, Анголі, Мозамбіку та в багатьох інших «гарячих» точках.

З початком збройної агресії Російської Федерації проти України чимало учасників бойових дій на території інших держав одразу стали на захист рідної землі, виявили патріотизм і відвагу в боротьбі з російськими окупантами та озброєними терористичними угрупуваннями.

Шановні учасники бойових дій на території інших держав! Дорогі рідні і близькі загиблих воїнів! Ми пам’ятаємо, що ціна мирного безхмарного неба занадто велика для кожного з вас. Ніколи не забудемо імена загиблих! Світла пам’ять воїнам-афганцям, миротворцям, які стали прикладом мужності, звитяги та відданості військовому обов’язку!, – йдеться у зверненні Олександра Біленького.

 Шановні воїни-афганці, учасники бойових дій на території інших держав!

Ви чесно й сумлінно виконували і виконуєте військову присягу та громадянський обов’язок. За хоробрість, гуманізм, найкращі людські якості заслужили щиру подяку багатьох народів світу та примножили авторитет рідної держави як країни-миротворця.

Ви є взірцем для нинішніх воїнів-захисників України. Ви, як ніхто, знаєте справжню ціну війни і миру та усвідомлюєте свою відповідальність за долю прийдешніх поколінь.

Бажаю всім, хто пройшов нелегкий бойовий шлях, міцного здоров’я, щастя, миру та добробуту, – йдеться у зверненні Олега Синєгубова.

Нагадаємо, що напередодні 31-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану у Полтавській обласній державній адміністрації відбулось нагородження ветеранів-афганців.

Перейти до вмісту