Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Центральна диспетчерська служба на Полтавщині — один із успішних прикладів пілоту в рамках медреформи, – Олексій Гончарук

Центральна диспетчерська служба на Полтавщині — один із успішних прикладів пілоту в рамках медреформи, – Олексій Гончарук

На Полтавщині сучасна диспетчерська служба працює з вересня 2019-го. Сюди щодня надходить понад 1,7 тис. дзвінків. З них близько 40% — консультативні. Усього в Полтаві зараз працюють 145 карет швидкої допомоги, із них близько 100 щодня працюють в місті за викликами.

Своїми враженнями від робочої поїздки на Полтавщину, зокрема, ознайомлення з роботою диспетчерської служби, Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук поділився на Telegram каналі.

“Усі карети оснащені GPS-сигналами, а також електрокардіографами. Це такі телемедичні пристрої, які допомагають визначити порушення кровообігу в судинах. Фельдшер, який приїжджає на виклик передає за допомогою електрокардіографа плівки на відстані лікарю. Так можна оперативно виявити інсульт чи інфаркт у людини”, – написав він.

Просто в цифрах: якщо раніше ми втрачали кожну четверту людину із підозрою на інсульт — 25,5% через неправильне діагностування та госпіталізацію, тепер ця цифра зменшилась до 13,4%.

“На жаль, в Україні ми щодня все ще втрачаємо людей через неправильну госпіталізацію та несвоєчасне діагностування. Серед причин раптової смерті переважають інсульти (200 тис. випадків в рік, смертність 20%) та інфаркти міокарда (50 тис. випадків, смертність 30%). Мета Уряду на 2020-й рік — врятувати якомога більше життів наших людей”, – зауважив Олексій Гончарук.

Він також нагадав: із 1 квітня стартує другий етап медреформи.

Перейти до вмісту