Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Спорт вдома: як тримати себе у формі на карантині

Карантин. День… надцятий. Ми потроху звикаємо до неординарних умов життя та створюємо нову рутину. Хтось намагається започаткувати нові корисні звички, хтось — позбутися старих. З усіх боків нас мотивують використати карантин як шанс для того, щоб стати кращою версією себе. Але дещо залишається незмінним: підступність і небезпечна близькість їжі в домашній обстановці.

Це і не дивно: зміни, що ми переживаємо останніми тижнями, залишаються для нас, хоч і вже усвідомленим, але стресом. Процес споживання їжі, у свою чергу, знижує рівень кортизолу (гормону стресу) та дійсно заспокоює. Однак ефект від такої терапії недовготривалий. Ми їмо тому, що нам нудно, тому, що холодильник близенько, тому, що всі перетворилися на шеф-кухарів і почали удосконалювати кулінарні здібності. І просто тому, що можемо. Турбота про фігуру, як і мантра про необхідність «привести себе у форму до літа» відійшли на другий план, пише rubryka.com

Однак є ще одна проблема: хоча й дистанційно, але ми продовжуємо сидіти на роботі та вести малорухливий (а в умовах карантину – радикально малорухливий) спосіб життя. На старт, увага, рушили!

Що робити?

Якщо ви вже займаєтеся спортом — ви знаєте, що робити. Знаєте свої ліміти, здатності, те, що вам подобається, а що — не дуже. Але якщо ви — та людина, яка ненавидить спортзали ще зі шкільних уроків фізкультури, і яку саме карантин (та небезпечна близькість холодильника 24/7!) підштовхнули до думок про спорт, то вітаємо. Ви точно не самотні і ви на правильному шляху! В умовах карантину навіть проста зарядка — це вже краще, ніж зовсім нічого (та і в будь-яких умовах насправді). То як підходити до домашніх тренувань? Про що не забути? Що мати на увазі? Зібрали все найголовніше:

📌 Виділіть місце у себе вдома, де будете займатися — має бути достатньо простору, щоби ви могли вільно рухатися. Втім, достатньо — це не забагато, тож місця, щоби, приміром, розгорнути килимок дял йоги, буде цілком достатньо.

📌 Відчиніть вікно. Свіже повітря додасть вам енергії.

📌 Не забудьте розігрітися. Згадайте, як робили розминку ще на уроках фізкультури у школі – це саме те, що треба, щоби не заскочити вправами ваше тіло зненацька!

📌 Зробіть розтяжку частиною ваших вправ. Знову ж таки — згадайте школу. Потягніться, зробіть нахили, дотягніться до кінчиків пальців ніг: здорове тіло — гнучке тіло!

📌 Так само як і розігрів перед тренуванням, важливе “охолодження” після тренування. Не припиняйте рух раптово — сповільніть його, дайте йому “зійти на ні”, вирівняйте дихання.

📌 Не забувайте, що рахується все. Тридцять присідань і легка розтяжка — це теж фізичне навантаження і краще, ніж нічого. Тож не картайте себе, якщо, на вашу думку, зробили недостатньо, але на більше поки немає часу або натхнення. Втім, про останнє ми попіклувалися!

Спортзал у вас вдома
Не біда, що зараз ви не можете потрапити до улюбленого фітнес-клубу чи тренажерного залу. Не страшно, якщо вже навіть вийти побігати надвір — це щось за межами реального. Навіть якщо ви збиралися пробігти півмарафон, а опинилися на карантині, — вихід є! Пробіжіть його прямо на вашому балконі.

Окрім бігу на балконі, ви маєте ще багато можливостей роботи над своїм тілом. Ділимося лайфхаками, як влаштувати тренування у себе вдома, навіть якщо ви зовсім не маєте спортивного знаряддя:

📌 по-перше, можна зайнятися тими видами фізичних навантажень, які не потребують знаряддя: наприклад, йогою або бігом (на балконі, саме так!)

📌 усе, що вам потрібно, — це ваше тіло. Стійте у планці, зробіть відтискання, присідання, розтяжку, покачайте прес — для цього не потрібно додаткових предметів!

📌 якщо ви застрягли на карантині з кимось — можете увімкнути креатив і тренуватися разом!

Перейти до вмісту