Ви тут:
Суспільство 

Постріли, перший загиблий та барикади: якою була ніч протестів у Білорусі

Кілька тисяч людей вийшли на вулицю Притицького в Мінську увечері 10 серпня.

Як повідомляє Радіо Свободи, вночі місцева поліція застосовує проти протестувальників гранати зі сльозотичивим газом.


Люди намагалися будувати барикади зі сміття та інших підручних засобів. Рух проспектом Пушкіна в столиці перекритий.У свою чергу за інформацією Euroradio, ОМОН у столиці Білорусі вночі почав жорстоко розганяти протестувальників. Ті у відповідь закидали силовиків коктейлями Молотова.


Для цього силовики вкотре використали сльозоточивий газ, світло-шумові гранати та гумові кулі, у відповідь в них летіли коктейлі Молотова та каміння.

Після розгону люди знову повернулися до центру.

Як стверджують в МВС Білорусі, в ході протистояння зі спецназом один із учасників протесту, які будували барикади, намагався кинути в силовиків «невстановлений вибуховий пристрій». Він нібито вибухнув у руці протестувальника і завдав травм, несумісних із життям.

Нагадаємо, у Білорусі 9 серпня відбулися вибори президента. Центральна виборча комісія країни повідомила, що, за попередніми даними, чинний президент Олександр Лукашенко, який балотувався на шостий термін поспіль, набрав більшість голосів. Супротивники чинної влади не визнають таких оголошених результатів.
Результати виборів викликали ввечері 9 серпня протести в білоруських містах. Навіть за офіційними даними Міністерства внутрішніх справ країни, такі протести відбулися в 33 містах, було затримано близько 3 тисяч осіб, із них близько 1 тисячі в столиці Мінську.

Фото — euroradio.fm, Reuters

Перейти до вмісту