Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

“Щоб просувати великі ідеї, потрібна підтримка організацій з різних регіонів”, – Ганна Кіященко

До Асоціації «ЕнергоТранспарентність» входять дев’ять інститутів громадянського суспільства з різних регіонів України. Одна із них — ГО «Полтавська філія Суспільної служби України» з Полтавської області. Її керівниця Ганна Кіященко розповідає про те, що дало її організації членство в Асоціації.

У першій частині інтерв’ю Ганна Кіященко розповіла, чим займається ГО «ПФССУ», яку вона очолює, та яким чином діяльність організації пов’язана з прозорістю видобувних галузей, повідомляють в пресслужбі Асоціації «ЕнергоТранспарентність».

Один зі складників Ініціативи прозорості видобувних галузей — просвіта громадськості. На переконання усіх учасників Асоціації «ЕнергоТранспарентність», українці мають право знати про все, що відбувається у цій сфері, але потрібно їх навчити знаходити потрібну інформацію. Саме з цього і почався шлях Полтавської філії Суспільної служби України у напрямку прозорості видобувної галузі.

— До нас звернулися представники полтавської екологічної організації «Мама 86», які турбувалися видобутком сланцевого газу. Насправді в Полтавській області (яка входить до геологічної території Дніпровсько – Донецької западини) сланцевого газу немає, але добувається газ з низькопористих колекторів, під час якого може застосовуватися гідравлічний розрив пластів. Тому важливо під час видобування газу дотримуватися техніки й технології влаштування свердловин, облаштування родовищ з урахуванням вимог забезпечення повної безпеки населення, охорони навколишнього природного середовища, а також майна. Стандарт ІПВГ сприяє зменшенню впливу на довкілля, оскільки підприємства, які дотримуються його, працюють за принципом мінімалізації шкоди, — пояснює Ганна Кіященко.


ГО «ПФССУ» приєдналося до Ініціативи у 2015 році. Почали з інформування в Полтавської області представників громад, місцевої влади та видобувних компаній про проблеми видобування вуглеводнів, і зокрема про Стандарт ІПВГ, який дозволяє робити видобування прозорим, налагоджувати діалог між громадами, компаніями та владою.
Точкою входу у сферу для Полтавської філії Суспільної служби України стало знайомство з ГО «Діксі Груп». У 2015 року Ганна Кіященко запросила експерта цієї ГО у ролі експерта на круглий стіл у Полтавській обласній раді. Пізніше ПФССУ запросили вступити до Асоціації «ЕнергоТранспарентність», яка неформально функціонувала вже кілька років.

— У 2016 – 2017 роках ми реалізували великий проєкт з інформування громад про ініціативу із залученням влади та видобувних підприємств. Це був перший досвід, коли почали налагоджувати діалог та шукати точки дотику між представниками різних сторін, — розповідає Ганна Кіященко.

У той же час в Україні розпочалася адвокаційна кампанія щодо законопроєкту 3038, який після прийняття встановив надходження рентних платежів до місцевих бюджетів. Саме для таких великих цілей і створили Асоціацію «ЕнергоТранспарентність», за словами Ганни Кіященко.

— ГО «Діксі Груп» давно ініціювало створення такої асоціації. Щоб просувати великі ідеї, проєкти рішень, потрібна підтримка організацій з різних регіонів. Для правильних рішень потрібно транслювати думку локальних громад, а не лише експертів національного рівня, — пояснює керівниця ПФССУ та член Асоціації.

Оскільки в Асоціацію входять організації, різні за експертністю та територіальною ознакою, є можливість масштабно поширювати інформацію та вплив. Разом члени Асоціації отримали можливість реалізувати набагато більші проєкти, ніж поодинці.

— Коли ми транслюємо ідею на різних рівнях і з різних регіонів, а потім ще й на національному рівні, то ефект набагато сильніший, ніж якби це робила якась одна організація у Полтаві чи навіть Києві, — наголошує Ганна Кіященко.

Досвід Ганни Кіященко показує: членство в Асоціації «ЕнергоТранспарентність» дає громадським організаціям досвід та інструменти для розвитку, які складно напрацювати самотужки.

Довідково. Асоціація «ЕнергоТранспарентність» зареєстрована 2019 року, щоб просувати міжнародний стандарт Ініціативи прозорості видобувних галузей (EITI) в Україні на рівні громадськості та у видобувних регіонах.
Основна мета діяльності Асоціації — об’єднання зусиль громадянського суспільства для співпраці з органами влади та видобувними компаніями задля ефективного управління природними ресурсами та збереження навколишнього середовища.

До Асоціації на сьогодні входить дев’ять інститутів громадянського суспільства, що представляють шість видобувних регіонів України. Асоціацію утворено для сприяння участі громадськості у формуванні багатосторонньої групи зацікавлених осіб із питань впровадження ІПВГ в Україні.

Перейти до вмісту