Ви тут:
Суспільство Україна 

росія порушила всі міжнародні конвенції за час окупації ЗАЕС, – Міністр енергетики

Цивілізований світ має спільними зусиллями тиснути на росію, аби змусити її військових залишити територію Запорізької АЕС.

На цьому наголосив Міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі національного телемарафону, повідомляє Урядовий портал.

Україну в цьому справедливому прагненні вже підтримали офіційними заявами про необхідність негайної деокупації ЗАЕС єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон та глави МЗС “Групи семи” (G7), нагадав він.

“Щоб змусити російських військових залишити атомну станцію і повернути її під повний контроль України нам потрібна максимальна міжнародна підтримка, підтримка наших партнерів”, – наголосив Герман Галущенко.

Міністр підкреслив, що за час окупації ЗАЕС рф порушила усі міжнародні конвенції та резолюції щодо дотримання основ ядерної безпеки на ядерних об’єктах, і її дії цілком підпадають під визначення “ядерний тероризм”.

Зокрема, обстріл російськими збройними силами ЗАЕС створює безпрецедентні ризики для ядерної безпеки України та сусідніх країн, всієї міжнародної спільноти.

Будь-який збройний напад і загроза ядерним об’єктам, призначеним для мирних цілей визначається як порушення принципів Статуту Організації Об’єднаних Націй, міжнародного права та Статуту МАГАТЕ.
Додатково резолюціями МАГАТЕ визначається, що збройний напад або загроза збройного нападу на ядерний об’єкт, який експлуатується або будується, створює ситуацію, в якій Радбез ООН повинен негайно діяти відповідно до положень Статуту Організації Об’єднаних Націй.

Герман Галущенко зазначив, що для оцінки ситуації на станції, зокрема з точки зору ядерної безпеки і безпеки поводження з ядерними матеріалами, на ЗАЕС має бути відправлена спільна місія ООН і МАГАТЕ.

“На сьогодні станція працює на енергосистему України. Я переконаний, що так буде і надалі”, – резюмував Міністр.

Перейти до вмісту