Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Шельфові льодовики Антарктики руйнуються швидше, аніж передбачалось, – NASA

Прибережні льодовики Антарктиди руйнуються швидше, ніж природа може відновити покришений лід.

Супутникові знімки свідчать, що руйнування вдвічі перевищує попередню оцінку.

Про це пише Reuters з посиланням на дані дослідження науковців з Лабораторії реактивного руху NASA.

Висновок дослідження полягав у тому, що чиста втрата антарктичного льоду, кількість шматків які “відриваються” в океан, майже така ж велика, як кількість льоду, про яку вчені вже знали, що втрачається через потоншення внаслідок нагрівання морів.

За підсумками аналізу, стоншення та відколювання льоду зменшило масу шельфових льодовиків Антарктиди на 12 трильйонів тонн з 1997 року, що вдвічі перевищує попередню оцінку.

За словами вченого Чада Гріна, автора дослідження, чиста втрата крижаного щита континенту лише через відколення льоду за останню чверть століття становить майже 37 тисяч квадратних кілометрів – площа майже дорівнює території Швейцарії.

“Антарктида руйнується на своїх краях. І коли шельфовий льодовик зменшується і слабшає, масивні льодовики континенту мають тенденцію прискорюватися та збільшувати швидкість глобального підвищення рівня моря”, – сказав Грін.

Для свого аналізу команда Гріна аналізувала супутникові зображення у видимій, тепловій, інфрачервоній і радіолокаційній областях, щоб нанести на карту льодовиковий потік з 1997 року на 30 000 миль (50 000 км) узбережжя Антарктики.

Перейти до вмісту