Розмір тексту

Поліція підозрює розкрадання коштів на ремонті фонтана за мільйон доларів — до його відкриття залишився місяць

Реконструкція фонтана станом на 9 липня 2019 року
Реконструкція фонтана станом на 9 липня 2019 року | Фото: sengroup.com.ua

У Полтаві чиновників та підрядника запідозрили у розкраданні коштів з реконструкції фонтана біля стадіону «Ворскла» за 27,9 млн грн

Полтавський відділ ГУ НП в Полтавській області розслідує кримінальну справу щодо реконструкції фонтана у парку Незалежності у Полтаві. Слідчі підозрюють, що посадовці виконкому та підрядник завищили вартість робіт і матеріалів, а різницю привласнили. Про це «Полтавщині» стало відомо з реєстру судових рішень.

На думку поліції, службові особи управління капбудівництва Полтавського міськвиконкому і ТОВ «ВКФ «СЕН» внесли неправдиві відомості до актів виконаних робіт. У них вони завищили вартість робіт і матеріалів і так привласнили та продовжують привласнювати кошти бюджету.

На ґрунті цих здогадок, 9 липня 2019-го, поліція відкрила кримінальне провадження за ч.2 ст.191 ККУ (Привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем). В опублікованих документах вказано, що підставою для цього стали «неодноразові статті в ЗМІ, в яких наведені схожі види робіт за значно нижчою вартістю».

Як проходить реконструкція фонтану за 26 мільйонів у ПолтавіЯк проходить реконструкція фонтана за 26 мільйонів у Полтаві | Відео Олександра Балкового від 9 липня

Слідчі підрахували, що з моменту підписання договору УКБ із «ВКФ «СЕН», місто перерахувало підряднику 19,9 млн грн. Втім, дані порталу публічних фінансів Є-data, говорять про дещо меншу суму.

Якщо рахувати витрати на реконструкцію фонтана, треба починати з 2017 року. Тоді, 21 червня, міськвиконком дав дозвіл на це управлінню капбудівництва.

Вже за місяць цього місто оплатило інженерно-геодезичні вишукування, потім — розробку передпроектної та наукової документації тощо. Розробку самого проекту реконструкції закінчили на початку 2019 року. Загальна кошторисна вартість проекту у цінах грудня 2018 року склала 27,9 млн грн. Тендер вже на, безпосередньо, реконструкцію оголосили у січні 2019-го, а договір на роботи уклали у лютому. Вартість контракту склала 26,5 млн грн.

На сьогодні, на всі перелічені вище роботи з бюджету Полтави пішло 18,6 млн грн. З них 17,7 — «ВКФ «СЕН» за саму реконструкцію. Також серед транзакцій є кошти, які УКБ заплатило своєму ж відділу за технагляд (по суті, саме собі) або виплати ФОПу окремо за ескіз частини фонтана.

Додамо, що відповідно до умов договору, підрядник має закінчити реконструкцію вже за місяць — 30 вересня 2019-го. З’ясувати, чи встигне «СЕН» в строк, «Полтавщині» не вдалося. Посадовці кілька разів обіцяли нашим журналістам провести екскурсію по будівництву, але почали «перекидати» це один на одного, відтерміновувати строки тощо. Потрапити на місце в легальний спосіб ми не змогли. Зокрема і через те, що будівельники нікого не пропускають за паркан.

Ескіз центральної частини фонтана Ескіз проекту реконструкції фонтана

Реконструкція фонтана станом на 29 липня 2019 року | Фото: Ігор Ізотов, t.me/poltava/102631

Та ми вже можемо зробити деякі висновки з того, що нам вдалося побачити. Наприклад, зрозуміло, що зовнішній вигляд фонтана відрізнятиметься від того, який відобразили в ескізах. У проекті був вказаний гранітний моноліт, але будівельники вже виклали чаші з гранітних блоків. До того ж, не таких заокруглених та однорідних, як в проекті.

Припускаємо, що це може бути одним із підтверджень здогадок слідчих щодо вартості використаних матеріалів. Втім, поки правоохоронці нікому про підозру не повідомляли — тільки отримали дозвіл на доступ до тендерної та проектно-кошторисної документації та договорів.

Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему