Розмір тексту

На засіданні бюджетної комісії голова облради Біленький та «група Степаненко» влаштували словесну перепалку

Перед початком засідання депутатської комісії вісім її членів на чолі з Іриною Степаненко заявили, що вони легітимно розглядатимуть свій порядок денний. Голова облради, в.о. голови ПОДА та частина членів комісії не погодились із таким рішенням і залишили засідання

Сьогодні відбулося засідання бюджетної комісії Полтавської облради, яке по своєму складу нагадало старі, добрі часи, коли члени комісії ще не розділилися на 2 групи. Хіба що місце у президії зайняла депутат Ірина Степаненко, яка заявила, що рішенням більшості членів комісії вона головує на засіданнях, якщо голова комісії Микола Бондар самоусувається від цього. Останній сидів поруч і не погоджувався із такими оцінками. Він запропонував порядок денний і заявив, що не усувався від обов’язків голови комісії, тому проводити її буде він.

Засідання бюджетної комісії Полтавської облради (2019.09.12)Засідання бюджетної комісії Полтавської облради

Згодом підійшли голова Полтавської облради Олександр Біленький та в.о. голови Полтавської ОДА Олег Пругло. Між умовною групою Ірини Степаненко та керівниками ради та держадміністрації стався конфлікт.

Після словесних перепалок Микола Бондар встав і оголосив засідання закритим.

Це прокоментувала Ірина Степаненко:

— Більшість членів бюджетної комісії 5 вересня подали ініціативу до керівництва обласної ради, щоб скликати засідання комісії за ініціативою більшості. В цю ініціативу ми поставили 5 нагальних питань:

  • Перспективний план територій;
  • Система голосування «Рада»;
  • Охорона навколишнього природного середовища;
  • Звіт начальника департаменту Інни Іщенко про використання коштів ДФРР;
  • Зміни до регламенту обласної ради.

Сьогодні Біленький і його ручний апарат не звертає на це увагу. Ввечері в суботу вони подали свій проект без наших запитань. Олег Пругло також самоусунувся. Вони вважають нас нелегітимними... Мому втік Біленький і забрав із собою Пругла? Підприємство-субпідрядник, яке встановлювало систему Рада, не сертифікувало її, система — не є захищеною та введеною в експлуатацію. Ми не маємо права користуватись нею, бо ніхто не звертатися до держслужби захисту інформації. Тому ми ініціюємо питання щоб голосувати руками.

Далі підвівся юрист без прізвища, який пояснив ситуацію у свою чергу:

— Є недосконалий регламент, порядок та процедура скликань. У положенні про депутатську комісії такі ситуації також не прописані. Це зроблено навмисно, щоб маніпулювати депутатами. Згідно із законом та регламентом ради діє більшість депутатів, ще з початку року. Бондар при цьому самоусунувся і не скликав комісію на вимогу більшості. Депутати не відсторонювали його, це може зробити тільки сесія. Але якщо він не виконує або не може виконувати свої обов’язки, то засідання проводить більшість. Якщо навіть голова присутній.

Депутати завчасно ініціювали це засідання. Але в суботу ввечері в анонсах опублікували проект рішення без цих питань.

Тому комісія легітимно розглядає ці питання. Усі її рішення будуть мати юридичну силу. В облраді існує недолугий регламент та положення, тому депутати ініціюють відповідні зміни.

Спочатку депутатська більшість складалася із 8 депутатів:

  • Ірина Степаненко
  • Іван Сидоренко
  • Віталій Бабак
  • Руслан Ляшко
  • Фахраддін Мухтаров
  • Андрій Сімонов
  • Юрій Тимоха
  • Віктор Щуров.

Потім до них приєднався депутат Костянтин Кірпосенко.

Спочатку вісімка проголосувала за включення до порядку денного сесії облради своїх 5 питань і розглянула 22 питання, які хотів розглянути Микола Бондар.

Пізніше своє бачення на своїй сторінці у Facebook висловив голова облради Олександр Біленький:

— Ну що, бажання до компромісу знову нівельовано через прагнення «носити корону»... 8 депутатів, вже не «ТВО голови бюджетної комісії Ірина Степаненко», підписали звернення про скликання комісії. Ок, голова «бюджетки» Микола Бондар підписує відповідний документ про скликання. Але, не все так просто. Ірина Вікторівна «хочет правіть» і зручно вмостилася в центрі президії. Це все одно, якби частина депутатів скликали позачергову сесію і на свій розсуд обрали головуючого, без рішення ради. Нічого, ми і цей «недолік» подолаємо. Отакі «бюджетні» метаморфози.

Тепер сторони покажуть свою силу вже під час сесії Полтавської облради 17 вересня. Якщо Олександр Біленький матиме дієву більшість, то він зможе «відбитися» від 5 проектів рішень бюджетної комісії, на якій головувала Ірина Степаненко.

Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

Матеріали по темі:

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему