Розмір тексту

Селищна рада та 2 сільради як одна команда. Як народжувалася Новооржицька ОТГ

Голова Новооржицької селищної ради Володимир Недбайло
Голова Новооржицької селищної ради Володимир Недбайло

22 грудня у Новоствореній Новооржицькій ОТГ пройдуть вибори. До її складу увійшли 11 населених пунктів Новооржицької селищної та Воронинцівської і Черевківської сільських рад. Вже з наступного року нова ОТГ житиме за новим збільшеним бюджетом та розширеними повноваженнями місцевого самоврядування. Яким видався шлях цих сільрад до об’єднання?

Перші кроки до об’єднання в Оржицькому районі зробили в 2015 році, коли реформа децентралізації тільки розпочалася. До конкретики справа не дійшла. Кожна сільська рада з того формату бажала бути центром громади, тому конструктивних пропозицій щодо створення ОТГ ніхто не зробив.

Друга спроба мала місце у 2017 році. Згідно з Перспективним планом розвитку територій Полтавської області мала сформуватися Лазорківська ОТГ. До її складу повинні були увійти Новооржицьке, Воронинцівська та Черевківська сільрада.

Такий формат влаштовував не усіх. Жителі Черевківської сільради були стурбовані тим, що їм діставатися до центру потенційної громади, у село Лазірки, складніше, ніж у Оржицю чи Лубни. У Вишневому, що також планувалась у тому форматі, мріяли про центр у себе. Адже на їх території знаходиться головний офіс великої аграрної компанії, що обробляє значні площі в Оржицькому районі.

Голова Новооржицької селищної ради Володимир Недбайло наполягав на центрі громади у Новооржицькомі за географічним принципом. Селище знаходилося посередині ОТГ і має гарне транспортне сполучення с найближчими крупними населеними пунктами. Через те, що проєкт Лазірківської ОТГ провалився, Володимир Петрович вирішив об’єднати Новооржицьке з найближчими сільрадами.

— З труднощами, але жителі Черевківської та Воронинцівської сільрад вирішили об’єднуватися. На місцевих сесіях не всі депутати підтримували ідею об’єднання. Хто був проти, бачив лише погане. Я ж наполягав, що треба дивитися у майбутнє, адже є шанс змінити наші села. Треба робити крок вперед, — розповідає Володимир Надбайло.

Громада з центром у Новооржицькому влаштовує мешканців сусідніх населених пунктів.

Руслан Почома Руслан Почома

— Воронинці з Новооржицьким фактично межі не мають. Це колись єдина земля була, поки 200 га під завод не виділили. Коли буде громада близькість до центру є перевагою, — впевнений голова Воронинцівської сільради Руслан Почома.

У Черевках вірять, що Володимир Недбайло, який балотується на посаду голови ОТГ, має очолити громаду. Адже у нього є досвід, енергія та план розвитку Новооржицької ОТГ.

Ганна Кириленко Ганна Кириленко

— Він взяв на себе таку відповідальну роботу, згуртував людей. Вислухав думку кожної людини на громадських зборах. Коли ми робили громадські слухання щодо об’єднання громади. Розповідав людям, що і як буде, коли об’єднаймось, — зазначає голова Черевківської сільради Ганна Кириленко.

Андрій БОРОВИК

На правах реклами

Матеріали по темі:

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему