Розмір тексту

З 1 квітня в Україні вводять електронні лікарняні

Заступник Міністра соціальної політики Олег Коваль
Заступник Міністра соціальної політики Олег Коваль

З першого квітня 2020 року в Україні запровадять електронний лікарняний.

— З 1 квітня в Україні з’являться електронні лікарняні. Це буде перший етап, але цей крок дозволить навести лад у системі та продовжити боротьбу з корупцією у сфері соціального страхування. Нам потрібні незворотні зміни, які покращать ситуацію у системі соціального страхування України, — повідомив заступник Міністра соціальної політики Олег Коваль.

— Цей крок передбачає автоматизацію процесів та дає можливість відслідкувати весь процес оформлення лікарняного: кожен лікар, який видає лікарняний повинен буде підписати документ своїм цифровим підписом в електронній системі. Інформація через реєстр в Пенсійному Фонді буде автоматично передана у Фонд соціального страхування — в установі одразу знатимуть, що людина захворіла і повинна отримати компенсацію — оскільки є платником єдиного соціального внеску. Весь процес буде прозорим«, — зауваживОлег Коваль.

Електронні лікарняні дозволять зекономити від 1 до 5 млрд грн щорічно, повідомляє Міністерство соціальної політики України. Запровадження системи електронних лікарняних дозволить оперативно перевіряти правомірність їх видачі і мінімізувати зловживання у цій сфері.

— Кожен лікарняний повинен бути підписаний електронним цифровим підписом, тобто ми запровадимо персональну відповідальність лікаря, який видав цей документ. Електронний обіг дасть можливість відслідкувати, чи лікарняний видав профільний лікар. У нас часті випадки, коли лікарі дають документи щодо хвороб, які не відповідають їхньому профілю, а це — потенційні корупційні ризики. Ми зможемо боротися та відслідковувати потенційні «схеми», коли «на лікарняний» іде половина співробітників підприємства, які по факту продовжують працювати, але отримують ще й виплати з Фонду соцстрахування

Перший етап впровадження електронного лікарняного стане можливим завдяки старту проекту e-Health, головним розпорядником якого є Міністерство охорони здоров’я.

Олена ЛУЦЕНКО, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему