Розмір тексту

Полтавський лабораторний центр досі не може самостійно визначати хворих на коронавірус

Тести на коронавірус, які вчора отримала Полтавська область
Тести на коронавірус, які вчора отримала Полтавська область

У Полтави є 2000 лабораторних тестів на коронавірус, але немає приладу для визначення результату. Тому тести відправлятимуть в Київ на перевірку. Процедура займе 1-3 дні.

24 березня Полтава отримала з Китаю партію тестів на визначення хвороби COVID-19. 5000 експрес-тестів на коронавірус SARS-CoV-2 розподілять по 29 лікарням області. 1920 тест-систем методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) знаходитимуться в Полтавському лабораторному центрі.

Щоби визначити, хвора людина на коронавірус чи ні, медики зроблять три тести: на грип, експрес-тест на коронавірус, лабораторний тест ПЛР.

Людина звертається із симптомами ГРВІ у медзаклад. Спочатку у неї беруть зішкріб із носа, щоби визначити чи хвора вона на грип. Якщо результат позитивний, то треба лікуватися від грипу. Якщо результат негативний — у людини беруть кров із пальця для експрес-тесту на коронавірус. Результат готовий через 15 хвилин. Якщо позитивний, то додатково проведуть ПЛР-тест. Точність експрес тестів 70-90%, тому його треба підтверджувати лабораторним методом.

У Полтавському обласному лабораторному центрі поки не використовують ПЛР-тести, бо не вистачає обладнання для виділення вірусної РНК. Це обладнання для області мають придбати підприємці — для скорочення термінів закупівлі. Поки необхідної деталі немає, тести мешканців Полтавської області відвозитимуть в Київ для підтвердження.

— Наразі ми вимушені відправляти ці тести на Київ. У нас немає сучасного апарату, до якого б підходили ті 2000 тестів, що ми отримали. Ми сподіваємося на підприємців, бо якщо проводити закупку бюджетним коштом, враховуючи тендери, ми отримаємо їх через декілька місяців. Підприємці зголосилися і активно нам допомагають. Ми знайшли цей прилад і найближчим часом він буде у нас працювати. Надалі ми будемо працювати над тим, щоби мати свій власний і не один такий прилад. Поки у нас лабораторний метод не працює, ці тести будуть відправлятися на Київ. Цей процес займатиме 1-3 доби, — зазначив на брифінгу голова ОДА Олег Синєгубов.

Голова облдержадміністрації розповів, що з початку року у Полтавській області було 6 випадків, коли мешканцям проводили тести на коронавірус. Результати відправляли для підтвердження на Київ і усі вони були негативними.

На сьогодні у Полтавські області офіційно не зафіксовано жодного випадку захворювання на коронавірус SARS-CoV-2. На самоізоляції в області знаходиться 1286 людей. Це переважно ті, хто нещодавно повернувся з-за кордону.

Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»

Матеріали по темі:

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему